Prilikom testiranja eksplodirao rezervoar na Starship Mk1

starshipMk1 wide

Američki SpaceX globalno je najpoznatija privatna tvrtka na području svemirskih tehnologija. Njezini svemirski brodovi i rakete danas više nisu glavna vijest u medijima, osim kada se dogodi nešto nepredviđeno. Medijsku pažnju ovih dana privlači još uvijek nedovoljno objašnjena eksplozija rezervoara goriva na „lansirnoj rampi“ prilikom testiranja. 

Dana 20. novembra u 22:30 po našem vremenu (UT+1) na poligonu Boca Chica u Teksasu prilikom testiranja maksimalnog pritiska u gornjem rezervoaru (LOX) svemirskog broda Starship Mk1 došlo je do pucanja zavara pri čemu je gornja strana rezervoara odletjela nekoliko desetaka metara uvis i pala na tlo dvjestotinjak metara podalje od letjelice. Pritom je došlo do značajne deformacije cijele gornje strane letjelice ali prema izjavi odgovornih u SpaceX-u nitko nije poginuo a nema niti povrijeđenih. 

Velika količina plinova prokuhala je iz „bojlera“ i zabilježena na fotografijama i video materijalu.  Kapsula na vrhu letjelice nije oštećena obzirom za vrijeme ovog testiranja nije ni bila montirana. 

Starship Mk1 jedan je od dva, drugi je StarshipMk2 koji se gradi na Floridi, prototipa koje potpuno nezavisno grade dva tima kako bi se brže došlo do dobrih i loših rezultata koje će se implementirati u naredne letjelice sa poprilično znanstveno-fantastičnim planovima letova u Sunčevom sustavu. Nakon ovih događanja SpaceX napušta daljnji rad na Starshipu Mk1 (samim time otpada mogućnost da ova letjelica odradi atmosferski let do visine od cca 20 km koji je prvobitno planiran) i usredotočuje se na drugi i treći prototip. Optimistične najave kako bi neki od Starship klase svemirskih brodova mogao dostići Zemljinu orbitu u narednih šest do dvanaest mjeseci zasigurno će biti prolongirane, ali ne za dugo. 

starshipMk1 buum

Obzirom na fantastičnu organizaciju rada kraj Starshipa Mk1 neće previše utjecati na planove Elona Muska i SpaceX-a. Puno im i nam je veći problem glupost koje su napravili sa hrpom malih satelita Starlink u Zemljinoj orbiti obzirom se ispostavilo da time devastiraju zvjezdano nebo kao nitko dosad u povijesti ljudskog roda. Ma koliko se trudili smanjiti medijski pritisak čini se kako uskoro kreće, potpuno opravdana, „hajka“ na njih. Više o tome čitajte u narednim tekstovima na našem portalu.