Ovaj 28. januar. će ostati upamćen po tragediji koja se dogodila 1986. godine kada je spejs šatl Čelendžer u okviru misije STS 51L eksplodirao 73 sekunde nakon poletanja gde su smatrali svih sedam članova posade. 

c1

Kao glavni krivac nesreće, Rodžersova komisija (koju je oformio tadašnji predsednik SAD Ronald Regan) otkrila je da je kružni gumeni prsten koji se nalazio na desnom nosaču sa čvrsto gorivo otkazao, po svemu sudeći zbog neadekvatnih uslova za let, odnosno ekstremno niske temperature. 

Do tada, najniža temperatura lansiranja je bila +12⁰c, a večeri pred let -2.2⁰C. Oštećenje gumenog prstena je dovelo do toga da vreli gasovi iz rakete-nosača oštete nosač rakete. To je direktno uticalo na odvajanje desne rakete-nosača i pucanje rezervoara. 

Konačno, Ričard Fejnman je na televiziji demonstrirao uzrok nesreće Čelindzera. Ova nesreća je napravila pauzu od 32 meseca do sledećeg lansiranja nekog šatla.

DETALJNO O OVOJ NESREĆI

D. Dragović:

Nesreća šatla 'Challenger'

c19

 

 

 

 

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi: