eso0932aMlečni put i Magelanovi oblaci

- Velki Magelanov oblak (Large Magellanic cloud, LMC) je obližnja galaksija za koju se pretpostavljalo da je nepravilnog tipa, sve dok je astronomi nisu bliže izučili. Sada se smatra da je nepravilna ali sa prečkom u središtu, te je moguće da je nekada bila spiralna galaksija. 

- Vidljiv je sa južne Zemljine hemisfere zajedno sa svojim pratiocem patuljastom galaksijom, Malim Magelanovim oblakom (Small Magellanic Cloud, SMC). Mlečni put usisava gasove koji struje iz Magelanovih oblaka. Astronomi predviđaju da će se obe ove male galaksije konačno sudariti sa Mlečnim putem (za oko dve milijardegodina). U obe su zapažena područja formiranja zvezda. U LMC je zabeležena snažna eksplozija supernove 1987a. 

Large.mc.arp.750pix
Veliki Magelanov oblak, By NASA/Ames Research Center

- LMC se nalazi na 163.000 svetlosnih godina od nas. SMC je dalja galaksija i njeno rastojanje od nas iznosi oko 200.000 svetlosnih godina. 

- Godinama su astronomi smatrali da Oblaci orbitiraju oko Mlečnog puta. Međutim, nova merenja govore da se one za tako nešto kreću suviše brzo. 

- Magelanovi oblaci su bogati gasovima što može da znači da se veći deo njihove mase nalazi u gasovima, a da njen manji deo čine metali.

- Pod uticajem naše galaksije Magelanovi oblaci imaju isrkivljen oblik. Istovremeno i Oblaci deluju na Mlečni put te zakrivljuju spoljne delove spiralnih kraka naše galaksije. 

1024px VISTAs view of the Small Magellanic Cloud
Mali Magelanov oblak, By ESO/VISTA VMC

- Nedavne studije sugerišu mogućnost da je Mali Magelanov oblak pod gravitacionim uticajem Velikog oblaka podeljen na dva dela, od nekada jedinstvene galaksije.

- LMC sadrži područja snažno aktivno područje u kojem nastaju zvezde. Ovo područje nazvano je maglina Trantula. Ono je deo većeg oblaka gasa i prašine. Visoka stopa nastajanja novih zvezda možda je posledica kompresije međzvezdanog gasa i prašine usled sudara oblaka sa međtuzvezdanim medijumom. Supernova iz 1987. nastala je nedaleko od ovog područja. 

- Stari narodi su koristili Magelanove oblake za navigaciju jer su oni bili lako vidljivi i stabilni na nebu, tj. lako su se uočavali i prepoznavali. 

- Postoje dokazi da su se o Magelanovim oblacima vodile rasprave još u prvom milenijumu, a čuveni persijski astronom Al Sufi je vrlo verovatno opisao LMC još 964. godine. 

- Prvi Evropljani koji su posmatrali i opisali Magelanove oblake bili su italijanski istraživači. Bilo je to krajem 15. veka.

- Čuveni moreplovac Ferdinand Magelan je koristio Oblake za navigaciju tokom plovidbe južnim morima početkom 15. veka. Oblaci su nazvani po njemu. Pre toga ove galaksije su zvane jednostavno: Veliki i Mali oblak. 

Magellanic Clouds Irregular Dwarf Galaxies
Mali i Veliki Magelanov obla, By ESO/S. Brunier - ESO, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7668531

Izvori: Space Facts, Wikipedia, The Planets... Nasa ...


Činjenice o okolini
- krakti podaci o drugim telima (planetama, galaksijama...)
 
svemir1