Galaksije

Webb slijedi neonske znakove prema novom razmišljanju o nastanku planeta

405116136 7679984235350649 7784873246723583083 n

Ovo je jedan zasad od posljednjih članaka s NASA-inog sajta Svemirskog teleskopa James Webb. Nikakav dodatni komentar nije potreban: sve je objašnjeno u donjem tekstu. (Osim toga da je prva priložena slika samo ilustracija protoplanetnog diska oko mlade zvijezde SZ Kameleona. I toga da Ne III emitira na valnoj duljini od 15,55 mikrona, a Ne II (jednom ionizirani neon) na valnoj duljini od 12,81 mikrona.)

  

Opširnije: Webb slijedi neonske znakove prema novom razmišljanju o nastanku planeta

Write comment (0 Comments)

UHZ1: NASA-ini teleskopi otkrivaju rekordnu crnu jamu

CrneRupeZKCrop

Koristeći NASA-ine teleskope, astronomi su otkrili najudaljeniju crnu jamu ikada viđenu u rendgenskim zrakama. Ta se crna jama nalazi u ranoj fazi svoga rasta, u kojoj neki takav objekt nikad dosad nije bio promatran. Njena masa je sada slična onoj u njene matične galaktike. Ovo otkriće bi moglo protumačiti kako su nastajale neke od prvih supermasivnih crnih jama u svemiru.

  

Opširnije: UHZ1: NASA-ini teleskopi otkrivaju rekordnu crnu jamu

Write comment (0 Comments)

Webb i Hubble se udružuju da stvore najšareniju sliku svemira

HiWgalaksijeCrop

NASA-ini svemirski teleskopi James Webb i Hubble su se udružili kako bi proučili jedno ogromno galaktičko jato, poznato kao MACS0416. (Puna oznaka za to jato je MACS J0416.1-2403. Prim. prev.) Iz toga je proizašla pankromatska slika koja vidljivo i infracrveno svjetlo udružuje u jedan od najiscrpnijih ikada postignutih prikaza svemira. Na udaljenosti od oko 4,3 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje, MACS0416 su dva galaktička jata u sudaru, koja će se na koncu spojiti u jedno još veće jato.

  

Opširnije: Webb i Hubble se udružuju da stvore najšareniju sliku svemira

Write comment (0 Comments)

Šta su to kvazari

Quasar viewed from Hubble

Sve do 1990. nije se pouzdano znalo ništa o poreklu i prirodi tih objekata sem da su „kvazi“ zvezde. Zato su i nazvali kvazistelarni objekti ili skraćeno kvazari. Pun naziv je: kvazistelarni radio izvori ili na engleskom QUASi-stellAR radio source. Iako u njihovom nazivu stoji da su radio izvori kvazari zrače u mnogim delovima elektromagnetnog spektra, uključujući radio-talase, infracrveno zračenje, vidljivu svetlost, ultraljubičastu, X zrake, pa čak i gama zrake.

Opširnije: Šta su to kvazari

Write comment (2 Comments)

Rane galaksije su više ličile na Mlečni put

disk galaxies HST vs JWST

Prvi teleskopi, ma koliko, u poređenju sa današnjim, jadni bili izvukli su ili su bar znatno doprineli da se čitav svet izvuče iz zatucanosti srednjeg veka (u ono vreme, čitav svet je, sa stanovišta Evropljana bila Evropa). Otvorili su novi pogled na svet, na kosmos. I svaki veći i savršeniji teleskop pomerao je granice saznanja.

 

Opširnije: Rane galaksije su više ličile na Mlečni put

Write comment (0 Comments)

Čudna zbivanja

CropZK

Ova Hubbleova Slika tjedna - snimljena putem ACS-e u NASA/ESA-inom Svemirskom teleskopu Hubble - prikazuje Arp 107, nebeski objekt koji se sastoji od dviju galaktika u procesu sudaranja. Veća od njih (na slici lijevo) je jedna od izuzetno energičnih galaktika koje nazivamo Seyfertovim galaktikama. One u svojim središtima imaju aktivne galaktičke jezgre. Seyfertove galaktike su osobite stoga što se - unatoč enormnom sjaju njihovih aktivnih jezgri - mogu cijele vidjeti i proučavati. (Većinu zračenja njihove aktivne jezgre emitiraju u valnim duljinama koje mi ne vidimo očima. Prim. prev.) To se vidi i na ovoj slici, gdje je vrtlog spiralnih kraka galaktike jasno vidljiv. Manja galaktika je s većom povezana tananim mostom od plina i prašine. Ovaj dvojac u sudaru je od nas udaljen oko 465 milijuna svjetlosnih godina.

  

Opširnije: Čudna zbivanja

Write comment (1 Comment)

Iz istorije Mlečnog puta

Galaksija

Proučavajući starost, kretanje i sastav zvezda naučnici su u stanju da objasne kako su nastale pojedine strukture Mlečnog puta. Baš na osnovu toga i dolaze do zaključka o dramatičnom događaju od pre deset milijardi godina. Jedna galaksija, četiri puta manja od naše, bila je uvučena u Mlečni put, rastrgnuta gravitacionim silama a njene zvezde su se raspršile i na kraju nastanile u Mlečnom putu, svom novom domu.

Opširnije: Iz istorije Mlečnog puta

Write comment (0 Comments)

Kobasica dramatično izmenila oblik naše galaksije

kobasica vs mlecni putZahvaljujući podacima sa Svemirske opservatorije Gaja (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics) Evropske svemirske agencije, astronomi su pronašli dokaze o snažnom sudaru mladog Mlečnog puta i male galaksije interesantnog imena: Kobasica. Taj događaj seže u davna kosmička vremena, četiri ili nešto više milijardi godina od početka, tj. pre 8 do deset milijardi godina.

 

 

 

 

 

Opširnije: Kobasica dramatično izmenila oblik naše galaksije

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 23 sati ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Samo fali napomena da je to... 2 dana ranije

Foto...