Galaksije

Galaksija na samo 290 miliona godina nakon Velikog praska.

JWSTCrop

ST Džejms Veb je tokom poslednje dve godine posmatrao kosmičku zoru – period u prvih nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog praska u kom su rođene prve galaksije. Ove galaksije pružaju uvid kako su se gas, zvezde i crne rupe menjali kada je svemir bio veoma mlad. Međunarodni tim astronoma je u oktobru 2023. i januaru 2024. STDžV posmatrao galaksije u okviru programa JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES). Vebovim NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph), dobijen je spektar galaksije posmatrane samo 290 miliona godina nakon Velikog praska.

 

Opširnije: Galaksija na samo 290 miliona godina nakon Velikog praska.

Write comment (1 Comment)

Euklidova nova slika galaktičkog jata Abel 2390

Abel 2390 MB1

Abel 2390 je jato galaksija, džinovski konglomerat galaksija. Ovde se vidi više od 50 000 galaksija. Masa jata je do 10 triliona puta veće od mase Sunca. Veći deo je u obliku hipotetičke tamne materije uz koju ide tamna energija koja čini najveći deo sadržaja svemira.

 

Opširnije: Euklidova nova slika galaktičkog jata Abel 2390

Write comment (0 Comments)

Galaksija GN-z11 je jedna od najmlađih ikada posmatranih

GN z11 1

Posmatrajući galaksije blizu zore vremena svemirski teleskop Džejms Veb (STDžV) ispunjava obećanje da će promeniti naše razumevanje ranog univerzuma. Izuzetno svetla galaksija GN-z11, je jedna od najmlađih i najudaljenijih. Postojala je kada je svemir imao samo oko 430 miliona godina.

 

Opširnije: Galaksija GN-z11 je jedna od najmlađih ikada posmatranih

Write comment (0 Comments)

Rane galaksije su rasle ruku pod ruku sa svojim supermasivnim crnim rupama

GalaksijaAGN

U skoro svakoj galaksiji postoji supermasivna crna rupa, što samo po sebi implicira formativnu vezu između njih. Zapaženo je da gas i prašina unutar galaksije mogu da podstaknu rast galaktičkih crnih rupa i da njihova dinamika može da pokrene formiranje zvezda ili da ga ometa u zavisnosti od toga koliko je aktivna.U skoro svakoj galaksiji postoji supermasivna crna rupa, što samo po sebi implicira formativnu vezu između njih. Zapaženo je da gas i prašina unutar galaksije mogu da podstaknu rast galaktičkih crnih rupa i da njihova dinamika može da pokrene formiranje zvezda ili da ga ometa u zavisnosti od toga koliko je aktivna.

 

Opširnije: Rane galaksije su rasle ruku pod ruku sa svojim supermasivnim crnim rupama

Write comment (1 Comment)

Posmatranje svetlosti zvezda drevnih kvazara

KvazarMIT

 

 

Kvazari su užareni centri aktivnih galaksija, sa nezasitom supermasivnom crnom rupom koja troši ogromne količine materije iz okolnog gasa i zvezda stvarajući svetao prsten koji zasenjuje ostatak galaksije domaćina i spada među najsjajnije objekte u svemiru.

 

 

 

 

 

Opširnije: Posmatranje svetlosti zvezda drevnih kvazara

Write comment (1 Comment)

Nađena najstarija glaksija koje je zaustavila proizvodnju zvezda

JADECropDaleko, daleko u prostoru i vremenu galaksija službene oznake JADES-GS-z7-01-QU prestala je da stvara zvezde. To se desilo oko 700 miliona godina nakon Velikog praska i početka vremena, a galaksiju je snimio Svemirski teleskop Džejms Veb.

 

 

 

Opširnije: Nađena najstarija glaksija koje je zaustavila proizvodnju zvezda

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 21 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...