GalaksijeGasovite 1

Ovih dana je u bližem okruženju otkrivena gasovita galaksija bez zvezda pa se lako nameće ideja da su rane galaksije bile slične ovoj. U tom kontekstu ovo je prigodan članak o ranim galaksijama koji je objavljen u novembru ’23. na sajtu IKRAR opservatorije.

Australijski astronomi pomoću slika sa svemirskog teleskopa Džejms Veb (STDžV) otkrivaju kako su male galaksije u vrlo ranom Univerzumu započele formiranje zvezda.

Rane galaksije su obilovale gasom koji je sijao tako da je zasenjivao zvezde u nastajanju.

Slike sa STDžV-a su pokazale da je 90% galaksija u ranom univerzumu imalo ovaj užareni gas, stvarajući „ svojstvene ekstremne emisione linije“.

„Zvezde u ovim mladim galaksijama su svojom radijacijom jonizovale okolni gas koji je zauzvrat sijao jače od samih zvezda“, kaže dr Anšu Gupta iz ARC centra izvrsnosti za astrofiziku neba u 3 dimenzije (ASTRO 3D) i Univerziteta Curtin člana Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije (ICRAR), glavni autor rada koji opisuje otkriće.

„Naši nalazi sugerišu da je svaka od ovih galaksija imala najmanje jednu blisku susednu galaksiju. Interakcija ovih galaksija bi izazvala hlađenje gasa i intenzivnu epizodu formiranja zvezda, što bi rezultiralo ovim svojstvenim ekstremnim emisionim linijama.“

Slike nekoliko istih galaksija sa STDžV i Habla ukazuju na to. One koje su pikselizirane i nejasne su sa manje detalja. Rezolucija i jasnoća STDžV slika pokazuje susedne galaksije (cijan krugovi) koje Habl nije video.

„Kvalitet podataka sa teleskopa Džejms Veb je izuzetan“, kaže dr Gupta. „Imaju dubinu i rezoluciju potrebnu da se vide susedi i okruženje oko ranih galaksija iz vremena kada je Univerzum bio star samo 2 milijarde godina. Sa ovim detaljima mogli smo da vidimo značajnu razliku u broju suseda između galaksija sa svojstvenim ekstremnim emisionim linijama i onih bez.“

Istraživanje se oslanjalo na podatke dobijene iz istraživanja STDžV Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES), koje proučava najranije galaksije sa dubokim infracrvenim slikama i spektroskopijom više objekata.

„Ono što je ovde uzbudljivo je to što vidimo sličnosti emisionih linija između prvih galaksija i onih nastalih nedavno, koje je lakše meriti. Sada imamo više načina da odgovorimo na pitanja o ranom univerzumu, periodu koji je tehnički veoma težak za proučavanje“, kaže drugi autor, Ravi Jaisvar, doktorant na Univerzitetu Curtin/ICRAR i ASTRO 3D.

https://www.icrar.org/eelgs/

 

GalaksijeGasovite 2 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret