DigitalnaKamera 1

Posle dve decenije rada naučnici i inženjeri u SLAC Nacionalnoj akceleratorskoj laboratoriji Ministarstva energetike (DOE) i njihovi saradnici završili su kameru Legacy Survey of Space and Time (LSST).

Kamera od 3.200 megapiksela je napravljena za opservatoriju Vera C. Rubin koju finansira DOE i Nacionalna naučna fondacija. Tokom deset godina ona će snimati celo južno nebo i dati nove uvide u univerzum, pomoći u razumevanju tamne energije i u potrazi za tamnom materijom i boljem razumevanju Mlečnog puta i Sunčevog sistema.

Sa završetkom LSST kamere i njenom neposrednom integracijom u sistem Rubin opservatorije u Čileu, uskoro ćemo početi da snimamo najveći film svih vremena i najinformativniju mapu noćnog neba ikada sastavljenu“, rekao je direktor izgradnje opservatorije Rubin i profesor Univerziteta u Vašingtonu Željko Ivezić.

Kamera je veličine malog automobila i mase oko 3.000kg. Sočivo njenog objektiva je prečnika 1,57m i najveće je sočivo ikada napravljeno za ovu svrhu. Specijalno dizajnirano sočivo prečnika 1m održava oblik i optičku jasnoću i zatvara vakuumsku komoru u kojoj se nalazi žižna ravan sa 201 pojedinačno prilagođenim CCD senzorom. Pikseli su široki samo 10μm.

Rezolucija joj je toliko visoka da su potrebne stotine televizora ultra visoke definicije da prikažu samo jednu sliku u punoj veličini, rekao je Aaron Roodman, profesor SLAC-a i zamenik direktora Rubin opservatorije i voditelj programa za kameru. „Njene slike koje pokrivaju deo neba, sedam puta šireg od punog Meseca su toliko detaljne da bi mogle da vide lopticu za golf sa udaljenosti od oko 25km. Ove slike sa milijardama zvezda i galaksija pomoći će da se otkriju tajne univerzuma."

DigitalnaKamera 2

„Više nego ikada ranije, proširenje našeg razumevanja fundamentalne fizike zahteva da gledamo dalje u univerzum“, rekla je Kathy Turner, menadžerka Cosmic Frontier Program DOE i dodaje: „Sa LSST kamerom, Rubin opservatorija će ući dublje nego ikada ranije u kosmos i pomoći u odgovoru na neka od najtežih i najvažnijih pitanja u fizici danas.”

LSST kamera je završena i temeljno testirana u SLAC-u. Biće otpremljena u Čile, do Cerro Pachona na 2712m u Andima, gde će ove godine biti podignuta na vrh Simonyi Survey Teleskopa.

Kamera treba da mapira pozicije i meri osvetljenost ogromnog broja objekata noćnog neba. Tražiće znake slabog gravitacionog sočiva, u kojima masivne galaksije savijaju putanje svetlosti iz pozadinskih galaksija i otkrivaju distribuciju mase i kako se ona menja tokom vremena u univerzumu, što će pomoći razumevanje kako tamna energija pokreće širenje univerzuma.

Omogućiće proučavanje obrasca distribucije galaksija i njihove promene tokom vremena, identifikujući jata tamne materije i uočavaće supernove.

LSST kamera će generisati daleko detaljniju mapu naše galaksije, dajući uvid u njenu strukturu i evoluciju, kao i prirodu zvezda i drugih objekata unutar nje.

Dobiće se detaljniji popis mnogih malih objekata u našem solarnom sistemu što bi trebalo da dovede do novog razumevanja kako se on formirao i pomoći u identifikaciji pretnji od asteroida koji se previše približavaju planeti.

Naučnici Rubina će gledati kako se noćno nebo menja, kako zvezde umiru ili kako materija pada u supermasivne crne rupe u centrima galaksija.

Direktor SLAC-a John Sarrao je rekao da je kamera „ogromno dostignuće“ za laboratoriju i njene partnere. „Kamera LSST i Rubin opservatorija otvoriće nove prozore u naš univerzum, dajući dubok uvid u neke od njegovih najvećih misterija, a istovremeno otkrivajući čuda bliža kući“, rekao je Sarrao. „Uzbudljivo je videti naučnu i tehničku ekspertizu SLAC-a, vođstvo projekta i snažna globalna partnerstva kako se spajaju na tako uticajan način. Jedva čekamo da vidimo šta je sledeće."

Među partnerskim laboratorijama su Brookhaven National Laboratory koja je izgradila niz digitalnih senzora kamere, Lawrence Livermore National Laboratory koja je dizajnirala i napravila sočiva za kameru i Nacionalni institut za nuklearnu i fiziku čestica u Nacionalnom centru za naučna istraživanja (IN2P3/CNRS) u Francuskoj koji je doprineo dizajnu senzora i elektronike i izgradio sistem za razmenu filtera kamere, koji će omogućiti kameri da se nalazi u šest odvojenih traka svetlosti od ultraljubičaste do infracrvene.

DigitalnaKamera 3

https://www6.slac.stanford.edu/.../2024-04-03-slac...

 

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...