Nekoliko novootkrivenih planeta oko drugih zvijezda te pažljiva proučavanja nekolicine njih poznatih od ranije na putu su da sruše općeprihvaćenu teoriju o formiranju planetarnih sustava u svemiru.

Orbite i rotacije nestašnih extrasolarnih planeta

Na Britanskoj nacionalnoj konferenciji astronoma (Royal Astronomical Society National Astronomy Meeting) održanoj u Glasgowu grupa studenata i profesionalaca (Andrew Cameron, Amaury Triaud, Andrew Cameron, Didier Queloz i drugi) prezentirala je otkriće devet novopronađenih planeta oko drugih zvijezda čime se broj poznatih planeta u svemiru popeo na brojku 452, plus osam poznatih planeta oko naše zvijezde.

No ono što je puno interesantnije od toga je otkriće načina njihova orbitiranja oko matične zvijezde. Šest od dvadeset i sedam pomno istraženih ekstrasolarnih planeta oko matične zvijezde okreće se suprotno od njezne rotacije! To se dosad smatralo isključenom mogućnošću u ranom stadiju evolucije planeta. Teorijski i računalni modeli astronoma pretpostavljali su kako se protoplanetarni diskovi i mlade planete oko matičnih Sunaca moraju okretati u istom smjeru kako se zvijezda rotira oko svoje osi. No ovih šest ekstrasolarnih planeta okreće se u suprotonom smjeru! Mogli bi reći kako je ovo prava „rukavica izazova“ za modernu astronomiju i astronome koji sada imaju težak zadatak objasniti ovu neobičnu situaciju. Je li takvim orbitama uzrok snažno gravitacijsko djelovanje dva ili više planeta, koji su uspjeli unjeti „zbrku“ u kretanje tih nebeskih tijela ili nešto posve drugo (bliski prolazak neke zvijezde), sada postaje predmet špekulacija i novih istraživanja.

Svijet oko nekog drugog Sunca na „krivoj“ orbiti

Pri ovim istraživanjima korišćeni su teleskopi sustava WASP (Wide Angle Search for Planets) u suradnji s ESO i ENO (European South Observatory / European North Observatory) teleskopima na zvjezdarnici La Silla u Čileu, Kanarskom otočju, Hawaiima,Francuskoj i Južnoafričkoj republici.

Sustav WASP SOUTH u Južnoafričkoj republici za vrijeme posjete ekipe AU Vidulini

Prije petnajstak godina astronomi su pronašli prvi veliki planet oko druge zvijezde. Većina od danas otkrivenih ekstraspolarnih planeta zapravo su veliki, plinoviti divovi poput Jupitera ili i veći, no svi se oni nalaze veoma blizu matičnim zvijezdama. Tek u zadnje vrijeme počeli smo otkrivati i planete koje se nalaze na „pristojnim“ udaljenostima od zvijezda. Astronomski je imerativ u narednih nekoliko mjeseci ili godina pronaći tkz „super Zemlju“, planet nalik našem!

Robotički sustav EXO NEXT Astronomske udruge Vidulini u potrazi za novim svejtovima u svemiru

U Hrvatskoj istraživanjima exstrasolarnih planeta bavi se Astronomska udruga Vidulini, a prema američkoj AXA statistici tijekom protekle godine Gregor Srdoč (AUV) bio je najproduktivniji istraživač na svijetu!