Zvjezdano nebo te treba

lp nebo

Izmjena dana i noći prirodna je pojava, temelj postanka, razvoja i budućnosti života na Zemlji. Eonima je naš planet i ekosustav podređen svjetlosti Sunca tijekom dana, odnosno svjetlosti Mjeseca i udaljenih „nebeskih iskrica“, zvijezda, tijekom noći. Rotacija Zemlje oko svoje osi podarila nam je dnevnu i noćnu pozornicu događanja sa svim onim čudesnim, poznatim, nepoznatim, pomalo zastrašujućim akterima, zvukovima – posebnostima. Nestankom noći ili dana sve što poznajemo na planeti se urušava u neprepoznatljivost. Imperativ Čovjekova opstanka je opstanak noćnog neba!

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba ( www.darksky.org ) svake godine provodi edukativnu manifestaciju Tjedan tamnog neba, ove se godine ona održava od 02. do 08. travnja. Cilj iste je ukazati na problematiku svjetlosnog zagađenja. Kvalitetna kohabitacija umjetne noćne rasvjete i iskonskog noćnog zvjezdanog neba itekako je moguća, neznanje, bezobrazluk, bahatost jedina su prepreka tome. Preko 90% europljana iz svojih domova NEMA priliku vidjeti iskonsno, noćno, zvjezdano nebo! Generacije naše mlađe populacije NIKAD nisu vidjele Mliječni put, NIKAD se nisu susrele „oči u oči“ sa vizualno – čujnom zvjezdanom pozornicom koju je naše društvo uništilo.

Svjetla koja noću bliješte uvis u nebo, svjetla koja svoje zrake rasipaju u prirodu, tamo gdje ona nisu potrebna odraz su naše nebrige prema ekosustavu, prema nama samima! Posljedice su stravične, a javnost o njima nije educirana. U narednim danima na našem portalu čitajte više o njima.

Dnevna izmjena noćne tmine i danjeg svjetla PRIRODNA je i nužna pojava za naš opstanak. Često niti ne percipiramo koliko je gubitak noći devastirajući po planet kakav poznajemo. Okrenimo „priču“ i postavimo stvari ovako; Zamislite da nestane dan, razdoblje dnevnog svjetla! Koliko li smo samo potišteni kada su dani tmurni, kad se Sunčeva svjetlost gotovo i ne probija kroz oblake, maglu. Zamislite da nestane dan, da mi i naša djeca.. da preko 90% europljana NIKAD nije vidjelo danje svjetlo u njegovoj punoj ljepoti. Ne bi nam bilo svejedno da dnevno svjetlo nestane. E to je sukus priče o tamnom, zvjezdanom noćnom nebu. Pogledajte noću oko sebe, vidite li Mliječni put?!

Na sreću Republika Hrvatska se protiv svjetlosnog zagađenja počela boriti početkom XXI stoljeća. Astronomska društva (Višnjan, Vidulini, Beskraj..) godinama su provodila edukativne kampanje. Danas naša Domovina ima Zakon o svjetlosnom onečišćenju (zagađenju). Devastatori noćnog neba (privatne osobe, tvrtke, institucije, lokalna uprava i samouprava) spadaju pod iznimno kvalitetan rad inspekcija, prekršajnih i kaznenih pravnih radnji, visokih novčanih kazni. Očuvajmo noćno zvjezdano nebo, zato jer je to moguće, dobro i nema alternativu!

Svjetlosno zagađenje jedino je zagađenje za čije je riješavanje potrebno manje novaca nego za njegovo stvaranje, na dobrobit cijelog društva, svakog pojedinca, svake biljke i životinjice!

lp cuvar app

 Međunarodni tjedan tamnog neba


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...