Bačka Palanka, opservatorija opservatorija Night Hawk: još jedan snimak trazita vansolarne planete!


transit_FIT_detail.php
Kriva sjaja planete HAT-P-36 b snimljena sa opservatorije NH

Upravo je stigla vest o novom uspehu astronoma amatera, Janka Mravika i Jaroslava Grnje sa opservatorije Night Hawk. Snimljen je traznit vanoslatne planete HAT-P-36 b.

Ovo je drugi tranzit vansolarne planete koji je snimljen sa iste opervatorije. Prethodni je načinjen 5. marta a vest o tome smo objavili dva dana kasnije kada je iz Exoplanet Transit Database stigla potvrda. Početkom februara sa te opservatorje je otkrivena i jedna do tada nepoznata promenljiva zvezda.

Za detekciju tranzita HAT-P-36 b korišćena je oprema: GSO 250/1250 + EQ6 + Astropix 1.4. Potvrda na sajtu: Exoplanet Transit Database

HAT-P-36 b

Planeta HAT-P-36 b je otkrivena 2012. godine metodom tranzita, a nalazi se u sazvežđu Velikog Medveda. Ima masu 1,83 puta veću od mase Jupitera, a njen prečnik iznosi 13,87 prečnika Zemlje. Oko matične zvezde obiđe za 1,33 dana i to na srednjem rastojanju od 0,024 AJ (AJ je rastojanje Zemlje od Sunca, 150 miliona kilometara). Ova planeta je, dakle, vreli Jupiter i kreće se po gotovovo kružnoj orbiti (ekscentricitet je 0,063).

poredjenje
Komparacija veličina planeta

Matična zvezda ove planete je jedva nešto veće od našeg Sunca. Njena masa iznosi 1,02 mase Sunca, a prečnik joj je 1,10 prečnika Sunca. Mgnituda 12,262. Nstanjiva zona ove zvezde se prostire na rastojanju od 0,99 do 1,77 AJ.

Čitav sisem od nas je udaljen 317 pareska. (jedan paresk je 3,26 svetlosnih godina)

orbite Orbita planete HAT-P-36 b. Nalazi se vrlo blizu matične zvezde i izvan nastanjive zone..


 

Snimljen tranzit vansolarne planete iz Bačke Palanke!

Nova promenljiva otkrivena iz B. Palanke


Otvorena opservatorija Night Hawk

Nova promenljiva otkrivena u B. Palanci


LINKOVI

Lista naj- vansolarnih planeta
Lista je napravljena s obzirom na do sada otkrivene vansolarne planete i svakako će se menjati sa novim otkrićima i saznanjima.

755 vansolarnih planeta
Prema popisu od 30. januara ove godine do sada je otkriveno 755 vansolarnih planeta u 605 planetarnih i 99 multiplanetarnih sistema...

Periodni sistem vansolarnih planeta
Do sada otkrivene vansolarne planete poređane prema masi i mestu u odnosu na nastanjivu zonu.