Tisućama godina nad našim životima

corona borealis povijesno

Corona Borealis, ili na našem jeziku Sjeverna kruna spada u red najmanjih zviježđa vidljivih s našeg planeta. Po veličini zauzima 73. mjesto od ukupno 88 međunarodno priznatih zviježđa na nebu. Prostorno zauzima svega 0.433% nebeskog svoda. Ono je i jedno od izvornih 48 zviježđa još iz Ptolemejeve ere. 

Prema grčkoj mitologiji ovo zviježđe je nebeska slika krune koju je Dionis dao Arijadni nakon što ju je preoteo od Tezeja. Sjeverna kruna ne obiluje sjajnim zvijezdama no uz malu pomoć mobilne aplikacije svatko ju može pronaći na našem noćnom nebu. Graniči sa znatno većim i uočljivijim zviježđima Herkula, Volara i Zmije. 

corona borealis karta zvijezdja

Zvijezde koje čine osnov ovog zviježđa poredane su u polukrugu a najsjajnija među njima je Gemma (Dragulj) i uz malo mašte zaista nalikuju na krunu neke kraljevne ili princeze. U granicama ovog malog zviježđa nalazi se i superjato dalekih galaktika, veoma zanimljivo područje za astronomska istraživanja. 

Danas znamo za najmanje pet planetarnih sustava koji kruže oko ovih zvijezda. Tijekom 2002. finski metal-band Cadacross izdao je svoj drugi i ujedno posljednji muzički album pod nazivom Corona Borealis. U vrijeme kada bezmalo nijedna stvar naše svakodnevnice nemože proći bez spominjanja pojma „korona“ nije za zgoreg naučiti ponešto i o pravoj kruni – Coroni Borealis. Na kraju, odlučite li se pronaći koronu na našem noćnom nebu znajte da se od toga i pogleda na šest-sedam golim okom vidljivih zvijezda zasigurno nećete zaraziti korona virusom. To bi bilo moguće jedino ako niste oprali ruke nakon povratka iz trgovine pa prstima dirate mobitel i onako „zdravoseljački“ u tmini noći protrljate nos, usne ili oči..