Astronautika: misije

Spoj istočne i zapadne tehnologije u sklopu misije EXOMARS 2020 trebao bi poletjeti ka Marsu krajem jula odnosno početkom avgusta naredne godine.

exomars 2020 po planu voznjeUmetnička ilustracija ESA

Čini se kako zasad sve ide po planu (zanemarimo li aktualnu odgodu od dvije godine) te se slijetanje ruskog landera i europskog rovera očekuje na datum rođenja moje kćerke Marine, 18. februara, ali 2021. No dobro, igrom slučaja na taj je datum i onaj srećni šegrt Clyde W. Tombaugh svojevremeno otkrio Pluton. 

U pravoj poplavi odgoda lansiranja svemirskih brodova nove generacije sa ljudskom posadom u Zemljinu orbitu (na visine slične udaljenosti od Zagreba do Beograda) ohrabruju insajderske vijesti kojih nema! Zasad se ne spominju tehnički problemi i nekompatibilnosti sustava te nam ostaje da se nadamo kako će predstojeći lansirni prozor prema Marsu nalikovati na situaciju od prije tri i pol desetljeća kada je prema Halleyevoj kometi pojurila Zemaljska flota od čak šest letjelica. A što se tiče nazivlja počnimo se pripremati na Kazachok i Rosalind Franklin. Za nepune dvije godine, ukoliko sve prođe po planu, i cijela se skalamerija čije se planiranje kiseli već skoro dvadeset godina ne slupa u Marsovo kamenje ili pijesak ova će dva imena biti česti gosti na našem portalu.

20160309 exomars 2018 rover render
Umetnička ilustracija ESA

ExoMars rover 2020 kao ukleti Holandez
'ExoMars TGO' započeo naučna osmatranja
Prvo putovanje 'ExoMarsa 2020'