Postoje neke reči na koje sve novine reaguju. Kao da novinari te reči bolje čuju od drugih. Jedna od njih je i reč Atlantida. Evo, ponovo je prozujala kroz medije.

Atlantida je legendarno ostrvo, izgubljeno davno u vremenu, ako je uopšte i postajala. Pominjao ju je Platon i to je izgleda jedina pouzdana činjenica u vezi Atlantide. Sve ostalo je spekulacija, mit i beletristika. Ipak i to je dovoljno da se za Atlantidom traga hiljadama godina. Ako neko uspe da je nađe biće veći od Šlimana.

Evo jednog najnovijeg pokušaja pronalaženja Atlantide. Izvesni britanski aero inžinjer, tumarajući dnom okeana preko Google Eartha otkrio je neobičan reljef za koji on misli da predstavlja ostatke Atlantide. Evo slike:

dnocloseup

Na njoj se vide prave linije koje, navodno predstavljaju neku saobraćajnu infrastrukturu drevnog grada, dakle bulevare, ulice i slično i sve to izgleda vrlo uredno i napredno kako i priliči prelepoj i bogatoj Atlantidi (dobro, da je ovu sliku posmatrao Persival Lovel on bi umesto ulica video kanale). A i mesto odgovora. Atlantida je davno potonula, pre oko 12 hiljada godina, i ako je ikad postojala mora da je i sada na dnu okeana, a ovaj reljef se nalazi nekih hiljadu kilometara zapadno od Kanarskih ostrva (Potražite ga u Google Earth na ovoj poziciji: 31 15'15.53N 24 15'30.53W). Gde se tačno nalazila Atlantida niko ne zna, ali sve u krugu od nekoliko hiljada kilometara od Atine dolazi u obzir. Dakle, vau!

dno

Ali, sve bi ovo bilo lepo da iza otkrića stoje i neki argumenti. Jer to što se neke šare vide na dnu okeana nije dovoljno da zaključimo bilo šta - sem da sve vide neke šare. A i iz samog Googla su reagovali na veliko otkriće i rekli, otprilike ovo: Drago nam je što koristite Google Earth i zaista taj program je omogućio neka interesantna otkrića, ali ovo što vidite na dnu okeana su samo linije koje pokazuju putanju broda koji je prikupljao podatke. To na dnu ne postoji. Brod je sonarom vršio merenja dna i te linije predstavljaju snimljeni odraz kretanja broda.

Eh, nema dakle ništa od novog Šlimana. Ali ako vas zanimaju priče o Atlantidi ... sledi USKORO!