Nakon što je proveo nedelju dana između Zemlje i Sunca Merkur se vratio na jutarnje nebo.

Merkur decembar18
 Merkur ovih dana 

Možete ga videti ujutro pola sata pre izlaska Sunca kada će biti desetak stepeni nad horizontom. 

Merkur sada ima sjaj od +0,5 m i on narednih dana raste. Merkur je dostupan i golim okom, mada će vam za njega dobro doći dvogled. Ako imate teleskop, zna se. Iskoristite ga. Naravno, imajte na umu da uskoro izlazi i Sunce – koje nikako nemojte posmatrati ako nemate POSEBNE FILTERE kroz koje možete bezbedno da gledate u Sunce.

Kad smo već kod posmatranja Sunca, evo zgodne digresije.

Neki ljudi smatraju da im zurenje u Sunce rano ujutro po njegovom izlasku, ili uveče pre nego što ono zađe blagotvorno deluje na… valda na organizam. Kao, oni kroz oči upijaju Sunčevu energiju. 

Molim vas lepo, nemojte se glupirati.

posmatraciSunca

Ova dva momka u stavu mirno pilje u Sunce pred njegov zalazak. Od ovoga gore je samo piljenje u izlazeće Sunce jer je tada ono svakog sekunda sve sjajnije i dok se oči akomodiraju vi i ne primetite kako vam ono polako, a sve više prži mrežnjaču. 


Danas u isto vreme kada posmatrate Merkur možete videti i tanak srp Meseca nisko nad horizontom.

Merkuru se inače približava Jupiter, a njihov susret će biti 22. decembra.

Merkur orbita
Zelena linija označava horizont, a crvenkasta elipsa je orbita Merkura oko Sunca. Kao što vidite Merkur je sada daleko od Sunca (prividno, tj. posmatrano sa Zemlje) i približava se svojoj najvećoj elongaciji.

Sredinom ovog meseca Merkur dostiže svoju najveću elongaciju, a elongacija je vizuelna udaljenost Merkura (ili drugog tela) od Sunca. Jasno je da je nebeski objekat najpovoljniji za posmatranje kada je što dalje od naše zvezde, jer nam ona zasenjuje pogled svojim svetlosnim zracima.