CentarMW 1
  Stavite kursor na sliku  

ST Džejms Veb, iz ugla našeg solarnog sistema prikazuje deo prenaseljenog centra naše galaksije, širokog 50 svetlosnih godina, sa do sada neviđenim detaljima. Strelac C (Sgr C), region porodilišta zvezda je udaljen oko 300 svetlosnih godina od centralne supermasivne crne rupe Mlečnog puta, Strelca A*. Na sceni je oko 500.000 zvezda, različitih uzrasta, veličina i boja.

Grupa protozvezda u formiranju dobija na masi, stvara izlive koji sijaju kao vatromet iz zaštitnog omotača u podnožju velikog infracrveno-tamnog oblaka i uskoro će se pridružiti zrelijim zvezdama oko njih. U centru ovog mladog jata je od ranije poznata, masivna protozvezda, preko 30 puta veća od mase našeg Sunca. Oblak iz kojeg protozvezde izlaze je toliko gust da svetlost zvezda iza njega ne može da dopre do Veba, zbog čega izgleda da je manja gužva, iako je ustvari jedno od najgušće zbijenih oblasti. U manjim infracrveno-tamnim oblacima koji izgledaju kao rupe u polju zvezda se formiraju buduće zvezde.

Ogroman plavo- zeleni region jonizovanog vodonika koji okružuje donji deo infracrveno-tamnog oblaka pokriva oko 25 svetlosnih godina. Ova oblast igličastih i linearnih struktura difuzira u centru. Vebov NIRCam (bliska infracrvena kamera) je ovde snimila veliku emisiju jonizovanog vodonika koja je rezultat energetskih fotona koje emituju mlade masivne zvezde. Još jedna karakteristika regiona su igličaste strukture jonizovanog vodonika, haotično orijentisane u mnogim pravcima. Desno dominiraju oblaci narandžaste i crvene boje, sa ljubičastom izmaglicom.

„Nikada nije bilo infracrvenih podataka o ovom regionu, sa Veb-ovom rezolucijom i osetljivošću, ovde prvi put vidimo mnogo detalja“, rekao je glavni istraživač tima Semjuel Krou, student na osnovnim studijama, Univerziteta Virdžinija u Šarlotsvilu. „Veb otkriva neverovatnu količinu detalja, omogućavajući nam da proučavamo formiranje zvezda u ovakvom okruženju na način koji ranije nije bio moguć.

„Galaktički centar je najekstremniji deo naše galaksije, gde se aktuelne teorije o formiranju zvezda najrigoroznije testiraju“, dodao je profesor Džonatan Tan, jedan od Krouovih mentora.

„Galaktički centar je prepuno, burno mesto. Turbulentni, magnetizovani oblaci gasa formiraju zvezde, koje svojim vetrovima, mlazovima i radijacijom utiču na okolni gas“, rekao je Ruben Fedriani, koistraživač projekta na Institutu astrofizike u Andaluziji u Španiji.

Galaktički centar, na oko 25.000 svetlosnih godina od Zemlje je dovoljno blizu za proučavanje pojedinačnih zvezda pomoću Veba. Kako se zvezde formiraju i kako to zavisi od kosmičkog okruženja, posebno u poređenju sa drugim regionima galaksije? Da li se masivnije zvezde formiraju u centru Mlečnog puta, za razliku od ivica njegovih spiralnih krakova? Masivne zvezde su fabrike u čijim jezgrima nastaju teški elementi, tako da je njihovo bolje razumevanje učenje o poreklu većeg dela univerzuma.

Bogatstvo neviđenih podataka visoke rezolucije koje je Veb pružio o ovom regionu, tek će da se istražuje.

Izvor: https://webbtelescope.org/.../news.../2023/news-2023-148

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret