pomrcina mjeseca mehanizam HR

Loša je vijest da će nas mimoići za par minuta

Ponedjeljak, 25.03.2024. rano ujutro u trenutcima dok na istoku bude izlazilo Sunce (05:58) na zapadu će Mjesec tonuti ispod horizonta (06:06).

Kada se u obje ravni poredaju Sunce, Zemlja i Mjesec nebeska mehanika podari nam pomrčinu Mjeseca. Upravo nas to čeka prvog radnog dana Uskršnjeg tjedna, taman kada ljepši dio populacije sretno i zadovoljno ispija prvu jutarnju kavu prije odlaska na posao.

Da sve ne bi bilo baš idealno (sjećate se one poštapalice o kamenčiću i cipeli ako se osjećate predobro?) iz naših krajeva početak pomrčine Mjeseca Zemljinom polusjenkom potencijalno je vidljiv na svega par minuta. Što se nalazimo zapadnije i na većoj nadmorskoj visini šanse su nam veće da „nešto“ ugledamo. Bude li kristalno vedro prigoda je da vidimo oval Zemljine polusjenke kao zanimljivu optičku pojavu na zapadnom horizontu.

mecl250324

Trenutak kada Mjesečev disk započinje prektivati Zemljina polusjenka nastupa u 05:53. Podaci su izračunati za Viduline u centralnoj Istri, drugdje na Poluotoku neznatno se razlikuju.

Ukoliko Vas mrzi da se mučite „ni za što“, sačekajte 18.09.2024., tada će u dva sata i četrdeset minuta iza ponoći započeti iz naših krajeva lijepo vidljiva djelomična pomrčina Mjeseca kada će Zemljina sjenka nježno zagristi komadić Mjesečeva diska.