planeteDana 06.03.2010. godine planirano je da se održi javno posmatranje u Kruševcu pod nazivom „Upoznajmo astronomiju i nebeska tela". Posmatranje organiziju učenici astronomske sekcije Gimnazije Kruševac i gospodin Dragan Radmilović iz Beograda, saradnik „Astronomskog Magazina" iz Novog Sada i član astronomskog društva „Ruđer Bošković" iz Beograda. Ovom prilikom javnost Kruševca će imati priliku da se bliže upozna sa lepotama noćnog neba, pre svega sa Mesecom i Marsom, kao i drugi objektima. Takođe građani Kruševca moći će da vide kako astronomi vrše noćna posmatranja, koje vrste opreme postoje i kako se njima rukuje. Članovi sekcije će zainteresovanim građanima objasniti detaljnije koje vrste teleskopa postoje i način njihovog funkcionisanja za vreme posmatranja.

GDE?

Posmatranje će se organizovati na sportskim terenima kod gradskih bazena i posmatranje će se vršiti putem tri različita teleskopa. Vreme početka biće oko 20 časova.
Takođe istog dana će se izvršiti završne pripreme za osnivanje astronomskog društva u Kruševcu pod nazivom „Eureka". Nakon dobijanja dozvole od strane nadležnog ministarstva društvo će početi sa aktivnim radom i omogućiti ljubiteljima astronomije u Kruševcu da se bolje upoznaju sa samom naukom i lepotama noćnog neba. O svemu ovome javnost će biti blagovremeno obaveštena.