slicice

Astronomsko društvo "Milutin Milanković" iz Zrenjanina i OŠ " 1 Oktobar"  Botoš, uz podršku Saveza astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine i Saveza astronoma amatera Srbije,  su 5.5.2010.g. u OŠ "1 Oktobar" u Botošu organizovali izložbu astronomske fotografije astronoma amatera Srbije.

Izložbu je otvorio Dragan Radmilović, predsednik Saveza astronoma amatera Srbije.

Pogledajte album fotogreafija sa otvaranja izložbe u Botošu
album

Na izložbi je predstavljeno 60 astronomskih fotografija koje je tokom 2009. g. snimilo 9 astronoma amatera Srbije. Na izložbi je izloženo i  6 fotografija koje je snimilo Skopsko astronomsko društvo. Fotografije predstavljaju visok nivo umeća u ovoj oblasti obzirom na oskudnost ili skromnost opreme sa kojom astronomi amateri Srbije rade. Većina fotografija, po kvalitetu, ne zaostaju za fotografijom istog žanra u svetu. Treba naglasiti da je postupak izrade astronomske fotografije kompleksan i zahteva poznavanje i tehnologije fografije i tehniku astonomskog posmatranja i umeće manipulisanja astronomskom opremom.

Selo Botoš  je prvo selo u Srbiji koje je videlo ovu za našu sredinu retku i nesvakidašnju fotografiju.

Iste večeri, učenicima, nastavnicima, roditeljima i drugim posetiocima, Srđan Penjivrag iz Zrenjanina je održao predavanje na temu: "Aktuelna planetarna istraživanja" a Dragan Lazarević iz Vršca predavanje na temu:" Priča o teleskopu" sa demonstracijom.

Planirano je i posmatranje nebeskih objekata pomoću teleskopa koje zbog oblačnosti nije realizovano.Ostalo je obećanje učenicima i njihovim nastavnicima da do kraja nastavne godine ponovo upriličimo astronomsko veče sa posmatranjem.

Astro večeri su prisustvovali i predstavnici MZ Botoš.

Naglašavamo da su škole pravo mesto za organizaciju ovakvih događaja. Izložene fotografije  nose informaciju i estetsku formu, danima deluju na decu, deca žive sa njima, podstiču im i misao i emociju, razbuktavaju maštu, pokreću motivaciju. Iste fotografije u nekoj galeriji nemaju ovakve efekte.

Miša Bracić

AD “Milutin Milanković” Zrenjanin