Uginule ptice padaju s neba diljem svijeta, u morima se događaju pomori riba i rakova..

apokalipsa_1
Mjesta neobjašnjivog pomora životinja i čudnih događanja. (kliknite na sliku)

Pingvini, kornjače, dupini i druge životinje pronalaze se mrtvi od Amerike preko Europe i Azije pa do Australije. Snjeg je zabijelio područja u SAD na kojima ga nije bilo desetljećima pa i više. Na drugoj strani svijeta u Australiji nezaustavljive poplave zamijenile su donedavne šumske požare na preisušenim područjima.. Nove inačice starih bolesti poput raznih inačica gripe stvaraju paniku, prirodne nedaće izmjenjuju se s tehničkim propustima, ne samo lokalnih razmjera. Sunce počinje divljati i biva sve aktivnije. Svakodnevna medijska izvješća nadopunjuju sliku svijeta u nevolji. Znanstvenici nemaju egzaktna objašnjenja, šarlatani nas obasipaju crnim prognozama, u pomoć se pozivaju i dokazi izumrlih naroda kako nakon 2012. nema više kalendara..

Što se to događa na našoj planeti. Približava li se apokalipsa?

Ne! Svijet je veliko medijsko selo. Nekoć smo znali informacije o događanjima koja su se zbivala u našoj neposrednoj okolici. Danas zahvaljujući protoku informacija gotovo da i nema događanja koje netko negdje nije uočio, snimio, dokumentirao. Moderni mediji gladni su senzacija ma koje vrste. Dovoljno je da se dva-tri događanja slične vrste pojave na gledanim medijima. Lančana reakcija se u tom slučaju nezaustavljivo pokreće. Izolirani a uobičajni (iako često bez valjanog objašnjenja) slučajevi u svega nekoliko sati postaju vijest na naslovnicama. Još prije nego Zemlja načini krug oko vlastite osi svijet je prekrcan zlogukim vijestima i još crnijim prognozama.

Sjećate se velikog plimnog vala i potresa koji ga je uzrokovao. Ubrzo nakon toga postali smo svejdoci potresa diljem svijeta. Svi se oni događaju svakodnevno no u takvoj situaciji postaju vijest, jedna u nizu koje čine složenu mrežu medijskog prostora.

S druge strane dolaskom ljeta i ljetnih vrućina odjednom smo obasuti progmozama i dokazima o globalnom zagrijavanju, no već s prvim snijegom te teorije prelaze u drugu krajnost – Zemlja ulazi u ledeno doba.

Zapravo, danas u kući gledajući tv ili koristeći računalo s pristupom internetu pristupamo informacijama iz cijelog svijeta. U središtu smo globalnog računalno-informacijskog centra. To je ono što se događa. Više nismo osuđeni na informacije iz sela ili s naše ulice. Pred našim očima promiču slike, filmovi, izvješća iz cijelog svijeta. Uvijek i svugdje događa se nešto.

To „nešto“ događa se u sličnom obliku još negdje i eto nam Apokalipse koje zapravo nema.