Svaki početak je težak, zanimljivosti o januaru

Prve sekunde, prvog dana, prvog mjeseca godine 1999. na prostoru Europe uvedena je nova valuta – euro. Istine radi, u tom je trenutku euro bio samo računalni zapis no ubrzo su euro novčanice i kovanice počele zamjenjivati franke, šilinge, lire, tolare, marke.. Januaru je tako pripala uloga predvodnika jedne nove financijske odiseje na starom kontinentu. Taj je januar za nas obične smrtnike uskoro pokazao svoje pravo lice. Načelno je jedan euro vrijedio dvije marke ili dvije tisuće lira. No ukoliko ste neposredno prije vremena eura primjerice kupili novi a najjeftiniji automobil i za njega platili 11.000 maraka ubrzo nakon uvođenja eura cijena automobila te klase iznosila je također jedanaest tisuća, ali eura. I cijene ostalog su vjerno ispratile taj trend slobodnog tržišta, ne i plaće.

Janus1
Janus. By Loudon dodd - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7404342

Dani u januaru postaju sve duži, iako je na našim prostorima januar, uz februar, najhladniji mjesec u godini. U dijelu svijeta kojem i sami pripadamo, globalistička ekonomija izrazito potencira enormnu potrošnju svojih građana u vidu rasprodaja svega i svačega. Januarske rasprodaje svoje korijene doduše vuku još iz 1865. (Velika Britanija). Danas je to pomalo kultorološki običaj.

Na prostorima bivše Jugoslavije za januar se koriste još i nazivi; prosinec, sečen, sečenj, sječanj, januar. Na engleskom je to January, na latinskom Januarius. Rimokatolici, Pravoslavci, Židovi, Kinezi početak godine slave u januaru ali ne i istih datuma, ipak računanje početka godine vezano je za prvi dan januara i kao takvo općeprihvaćeno u cijelom svijetu.  Bijeli cvjetovi visibabe simbol su januara u našim krajevima. Visibaba (Galanthus, dolazi od kombinacije grčkih riječi "gála" (mlijeko) i "ánthos" (cvijet), a predstavlja ju dvadesetak vrsta iz familije Amaryllidaceae), široko je rasprostranjena u Europi, bliskom Istoku te zapadnoj Aziji. Simbol januara je i tamno crveni kristal granata.

Januar nije oduvijek bio prvi mjesec u godini. Nije ni postojao kao takav sve do kraljevanja drugog od sedam Rimskih kraljeva Nume Pompiliusa (753.-673. pne). Godina je do tada imala samo deset mjeseci, počinjala je u ožujku (mart, Marte - bog rata), završavala u desetom mjesecu (decembar, deset), a najhladnije zimsko razdoblje nije se ni računalo u kalendaru! Rekli bi kako ovo neračunanje vremena u periodu kada su dani tmurni i hladni kad je vani kiša i sivilo a na ulicama "nema ni psa" zaista ima logike. No iz praktičnih razloga kalendar (računanje vremena) je morao uvažavati zakonitosti nebeske mehanike.  Za razliku od nekolicine ostalih mjeseci čije je trajanje tijekom povijesti variralo, januar oduvijek ima trideset i jedan dan. 
Numa Popmilius uveo je tada u kalendar dva dodatna mjeseca; januar i februar. Kako je januar (lat. Ianuarius) dobio naziv po bogu Janusu (bog stvaranja, početka, bog svega), a po nekim izvorima i prema latinskoj riječi "ianua" (vrata, ulaz) što sve simbolizira početak, ulaz u novo razdoblje, to je bio red da Ianuarius postane prvi mjesec u godini. Prvog dana januara započinjala je i Nova godina. Ipak tijekom vremena na europskom kontinentu početak januara nije uvijek bio istoznačan s početkom godine. Upotrebljavali  su se datumi poput 25. marta (Navještenje) ili 25. decembra (Božić). Napokon, početkom XVI stoljeća prvi dan januara u Europi, a kasnije i svijetu (ponovo) postaje prvi dan Nove godine. Taj se dan nazivao i "Circumcision Style" jer je to bio datum blagdana obrezivanja (stupanje u novo životno razdoblje, novi stupanj neovisnosti, Isusovo obrezivanje), sedmi dan nakon Božića. 

Ukoliko Vam je partnerica ili partner dojadio te se spremate reći Dosta, sada je prava prilika da potvrdite statističke izvještaje koji kazuju kako je januar najnepovoljniji mjesec u godini za opstojnost veza između partnera. Prošlogodišnji januar stidljivo je ukazivao da će se naš svijet promijeniti, što će nam donijeti ovogodišnji januar tek ćemo saznati. Između ova dva januara shvatili smo kako su uslužne djelatnosti super stvar, ali bez tehnike i znanosti, bez gospodarstva i proizvodnje nema nam kvalitetne budućnosti. Kako god bilo januar unazad nekoliko stoljeća obično dolazi prije prevrtljiv februar a nakon decembra... 

sputnik V


Priča o februaru
Šta je još bilo u februaru
Dogodilo se u februaru