super-zemlja1

Lovci na ekstrasolarne planete nikada ne miruju a popularnoznanstveni novinar nikada nije siguran je li broj novootkrivenih ekstrasolarnih planeta danas isti kao i jučer navečer ili veći. Astronomi s Keck zvjezdarnice smještene na Hawaiima obznanili su otkriće druge po redu ekstrasolarne planete poznate kao tip „super Zemlja". Riječ je o planeti mase 4.15 Zemljine mase koja oko matične zvijezde orbitra jednom u četiri dana. Nalazi se 80 svjetlosnih godina daleko od nas u zviježđu Hercules. Otkriće je učinjeno koristeći 10-metarski teleskop Keck-1 metodom radijalne brzine - veoma sićušnih oscilacija zvijezde poradi djelovanja drugog nebeskog tijela. Zakonitosti nebeske mehanike i matematika te računalna potpora omogućavaju nam da na osnovu veoma šturih podataka dobijemo cijeli niz informacija uključujući i veoma točnu procjenu mase tih objekata. Novootkrivena „super zemlja" za sada nosi naziv HD156668b.

Astronom Andrew Howard s Berkeley sveučilišta očaran je ovim otkrićem koje jasno pokazuje da su astronomi spremni i sposobni otkrivati sve manje i manje ekstrasolarne planete. Svima njima zajednički je cilj pronaći novu Zemlju. Nebesko tijelo negdje u svemiru koje bi masom i dimenzijama bilo nalik našoj planeti. Bude li k tome njezina orbita još smještena u tkz. Habitabilnoj zoni (zoni u kojij je moguć život kakvog poznajemo na Zemlji) biti će to pravi pogodak i konkretan dokaz kako u svemiru ima „naših blizanaca".

super-zemlja2
Podaci o otkiću nove, tek druge po redu „super Zemlje"

Astronomi na Keck zvjezdarnici koriste cijeli niz instrumenata kako bi mogli uočiti i zabilježiti sitne varijacije u položajima zvijezda. Instrument koji svakako valja spomenuti je High Resolution Echelle Spectrograph (HIRES) specijalizirani spektrograf koji bilježi sitne pomake -radijalne brzine zvijezde. Howard ističe kako su nova otkrića na putu a da se osim samog otkrića velika pažnja poklanja i razumijevanju stvaranje i kretanja planeta poput Zemlje. Otkriće je obznanjeno na skupu američkih astronoma u Washingtonu.

Srodni članci

Vansolarne planete

- kako se pronalaze planeta izvan Sunčevog sistema