Skupina europskih astronoma s „European Southern Observatory“ (ESO) smještenoj na planinskom lokalitetu La Silla u Čileu, otkrila je dosad najbrojniji planetarni sustav u našoj galaktici.

eso_lasilla
ESO La Silla zvjezdarnica u Čileu

Pet ili možda čak i sedam ekstrasolarnih planeta kruži oko zvijezde nalik našem Suncu koja se nalazi u zviježđu Hydrus, 127 svjetlosnih godina udaljenoj od nas. Zvijezda oznake HD 10180 vidljiva je s južne Zemljine polutke, a njezini planeti i njihov razmještaj pomalo nalikuju našem planetarnom sustavu.

Europskim astronomima trebalo je šest godina istraživanja raznim metodama i instrumentima kako bi naposlijetku bili sigurni u gotovo nevjerojatno otkriće. Još prije petnajstak godina eksoplanete (planete oko drugih zvijezda) su bile predmet teorijskih rasprava među astronomima. Danas je zahvaljujući raznim metodološkim pristupima i radu velikog broja astronoma ukupan broj poznatih, otkrivenih ekstrasolarnih planeta dostigao brojku 472!

hd10180_eso
Planetarni sustav oko zvijezde HD 10180 zasad najbrojniji

Novootkriveni planetarni sustav čini pet planeta klase našeg Neptuna koji se nalaze veoma blizu matične zvijezde s periodom ophoda od šest do šest stotina dana. Još dvoje potencijalnih planeta čini veliko nebesko tijelo klase našeg Saturna koje prema svemu sudeći orbitira oko HD 10180 u periodu od 2200dana, a sedmi planet je najinteresantniji;

Pretpostavlja se kako je riječ o maloj planeti, svega 40% većoj od Zemlje kojoj za jedan obilazak oko zvijezde treba svega 1.18 zemaljskih dana!

Uskoro se očekuju i definitivne potvrde ovih dvaju potencijalnih planeta, a astronomi sada imaju mogućnost i opremu istraživati planetarne sustave drugih zvijezda a ne samo pojedinačne planete kako je to do sada bio najčešći slučaj. Naime 472 poznate eksoplanete nalaze se oko 402 matične zvijezde što čini prosjek od 1.17 planeta po zvijezdi.

Peteročlana ili najvjerojatnije čak i sedmeročlana planetarna familija oko HD 10180 predmet je intenzivnih istraživanja a Christophe Lovis iz ESO tima najavljuje uzbudljive rezultate u skoroj budućnosti.

Ovde možete pogledai kratak film o ovoj temi:

http://www.eso.org/public/videos/eso1035b/