Astronautika: misije

"Cassinijeva" slika za zbogom kruna je ogromnog doprinosa istraživanju Saturna.

cps1
"Cassinijeva" poslednja fotografija u monohromu i u prirodnoj boji.

"Cassini" nam već deceniju prikazuje jedan svet potpuno različit od našeg. Kamere Nasinog broda su nam pokazale propelere u prstenovima Saturna, a sneška na jednom zaleđenom mesecu i našu rodnu planetu daleko odatle. Danas je "Cassini" uronio u Saturnovu atmosferu, ali je ipak uspeo da pošalje poslednju fotografiju pre nego što je uništen.

Slika prikazuje noćnu stranu planete osvetljenu svetlošću prstenova i prikazuje lokakicu u koju će sonda uleteti par sati kasnije. "Cassini" je snimio sliku sa udaljenosti od 634.000 km. Sonda je nastavila da šalje telemetriju i naučne podatke kao što je to radila godinama pre toga.

Nekoliko sati pre nego što je izgoreo, "Cassini" je okrenuo infracrvenu kameru ka Saturnu i snimio tačku ka kojoj se uputio. NASA veruje da je taj krug na sledećoj slici mesto kraja sonde na planeti koju je toliko dugo ispitivala.

cps2


Sudnji dan za letjelicu Cassini
Cassini - nekoliko zadnjih vesti
Poslednje slike sa Cassinija

Poslednji Cassinijev dan

Kasini - 20 godina u svemiru

Vodič kroz ’Cassinijeve’ preostale orbite

’Cassinijev’ prvi prolazak između Saturna i prstenova

’Grand Finale’ počinje: poslednja avantura orbitera ’Cassini’

Kasini uranja u prostor izmneđu Saturna i njegovih prstenova
Pogled na Zemlju kroz Saturnove prstenove
Najdetaljnije fotografije Saturnovih prstenova
Saturnovi prstenovi - krunski nakit
KASINI - počeci misije
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: