Astronautika: misije

"Cassinijeva" slika za zbogom kruna je ogromnog doprinosa istraživanju Saturna.

cps1
"Cassinijeva" poslednja fotografija u monohromu i u prirodnoj boji.

"Cassini" nam već deceniju prikazuje jedan svet potpuno različit od našeg. Kamere Nasinog broda su nam pokazale propelere u prstenovima Saturna, a sneška na jednom zaleđenom mesecu i našu rodnu planetu daleko odatle. Danas je "Cassini" uronio u Saturnovu atmosferu, ali je ipak uspeo da pošalje poslednju fotografiju pre nego što je uništen.

Slika prikazuje noćnu stranu planete osvetljenu svetlošću prstenova i prikazuje lokakicu u koju će sonda uleteti par sati kasnije. "Cassini" je snimio sliku sa udaljenosti od 634.000 km. Sonda je nastavila da šalje telemetriju i naučne podatke kao što je to radila godinama pre toga.

Nekoliko sati pre nego što je izgoreo, "Cassini" je okrenuo infracrvenu kameru ka Saturnu i snimio tačku ka kojoj se uputio. NASA veruje da je taj krug na sledećoj slici mesto kraja sonde na planeti koju je toliko dugo ispitivala.

cps2

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Geza said More
  baš lepa animacija... uživancija 7 sati ranije
 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 2 dana ranije
 • selena said More
  Tako piše u izvornom tkestu... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  "... etan i metan, koji su tečni na... 3 dana ranije

Foto...