hoking o bogu

Hoking i Simpsonovi

TProdanovicProf. dr Tijana Prodanović
PMF, Novi Sad

Što se mene tiče, najdragoceniji Hokingov doprinos društvu je to što je te misterije koje okružuju crne rupe i generalno nastanak svemira znao tako lepo da predstavi i ispriča široj javnosti.

Još uvek se dobro sećam svog uzbuđenja kada sam još kao srednjoškolka prvo naišla na njegovu knjigu "Kratka povest vremena" kako se tada pojavila kod nas u Polarisovom izdanju u tiražu od 500 primeraka, a zatim i potpunog oduševljenja kada sam je pročitala.

kpv 120Te njegove ideje o crnim rupama "bez kose" i o isparavanju crnih rupa su mi bile potpuno fascinantne a još fascinantnije mi je bilo kakvim je jednostavnim i jasnim jezikom on to uspeo da dočara nekome bez skoro ikakvog znanja kao što sam ja tada bila i to dovoljno jasno da i sama počnem da izvodim zaključke koje je on posle navodio u toj knjizi. Jer prvo neko mora dobro da vam objasni da bi ste vi razumeli dovoljno da postavljate pitanja i izvodite zaključke. A on je to uspeo da objasni pisanim recima nekome ko je od njega prilično prostorno i vremenski udaljen.

Tu mi mislim da leži Hokingova supermoć, u toj njegovoj sposobnosti naracije i toga da komplikovane stvari dovoljno pojednostavi.

Naravno, nesporan je i njegov naučni doprinos, ali teme kojima se bavio su bile i još uvek su dosta egzotične i teško opipljive. S druge strane sposobnost da inspiriše generacije budućih astronoma i naučnika je prilično realna.

 

SHStephen Hawking i nulta gravitacija!


Naši naučnici o Stivenu Hokingu
Zašto je značajan Stiven Hoking
Na vest o smrti Stiven Hokinga
Svetske ličnosti o Hokingu
Umro Stephan Hawking
Izuzetna karijera Stivena Hokinga