galaxy15

Geostacionarni satelit Galaxy-15 namijenjen za potrebe GPS pozicioniranja 05. aprila, najvjerojatnije usljed djelovanja Sunčevog zračenja, prestao je komunicirati s Zemaljskim kontrolnim centrom. Tvrtke SES World Skies i Intelsat u čijoj je domeni „odmetnuti“ satelit objavile su kako je satelit namijenjen za GPS navigaciju avionskog prometa, ali i drugih korisnika potpuno ispravan osim (ironično!) njegova vlastita navigacijskog i komunikacijskog sustava. Bez kontrole i mogućnosti orijentacije Galaxy-15 ne reagira na brojne komande odaslane k njemu s Zemlje da se njegovi uređaji isključe kako ne bi usljed gubitka pozicije letjleice ometali rad GPS prijemnika na zemlji, moru i u zraku. Naime, obzirom da letjelica i dalje šalje podatke za GPS, prijemnici tih signala mogli bi očitavati pogrešne lokacije što potencijalno može prouzročiti velike probleme.

Nakon konzultacija s projektantima letjelice razvidno je kako ne postoji način da se njezin GPS predajnik ugasi. Jedina je nada da će se problem riješiti tijekom narednih mjeseci sam od sebe!?

Galaxy-15 se nalazi u geostacionarnoj orbiti na visini od gotovo 36.000km iznad Zemlje. S vremenom će izgubiti orijentaciju prema Suncu, njegove solarne ćelije neće više primati dovoljno električne energije a što će prouzročiti prestanak rada satelita. U narednim mjesecima on će proći veoma blizu nekolicine drugih satelita no zasad nema naznake da bi moglo doći do sudara dvaju letjelica u svemiru.