Astronomi dobro poznaju deo naše galaksije, onaj bliži nama. Ali delove koji su na suprotnoj strani su problematični i o tim delovima galaksija se uglavnom samo nagađa. 

Galaksija
Mlečni put

To područje astronomi nazivaju nepoznatom zonom galaksije (Zona Galactica Incognita). Problem je što su ti delovi sakriveni iza debelih slojeva gasa i prašine (posmatrano iz naše pozicije) koji sputavaju prodor optičkih zraka te ih jednostavno ne vidimo, kao što ne vidimo udaljene predmete u magli. Zbog toga ne samo da su nam ti delovi nepoznati nego zbog tih vizuelnih prepreka ne možemo dobro da upoznamo našu galaksiju u celini. Naučnici se dovijaju na razne načine, recimo posmatranjem drugih sličnih galaksija izvode zaključke i o našem Mlečnom putu. Ipak, to su posredni zaključci i astronomi su nezadovoljni. 

Drugi način proučavanja sakrivenih delova galaksije jeste njihovim posmatranjem u drugim delovima spektra, dakle, izvan optičkog, na većim talasnim dužinama jer su ti zraci u stanju da prodru kroz oblake prašine. 

Iz ovih posmatranja naučnici su nedavno došli do podataka o novih 1100 i više zvezda u udaljenim pojasevima na drugoj strani Mlečnog puta što omogućava astronomima da dokuče arhitekturu cele galaksije i time se približe njenom stvarnom obliku. 

Nove zvezde su naravno Cefeide*, pulsirajuće zvezde koje zbog svoje prirode omogućavaju precizno (u astronomskom smislu) utvrđivanje njihove udaljenosti. Cefeide na našoj strani galaksije su dobro poznate i izučene što će svakako dobro doći za razumevanje i ovih novih Cefeida i time do boljeg upoznavanja strukture dalekih i skrivenih delova galaksije. Između ostalog, ta saznanja mogu dovesti do pouzdanijeg utvrđivanja iskrivljenosti naše galaksije. 

* Cefeide su posebne klase promenljivih zvezda, značajnih po veoma tesnoj korelaciji između perioda promenljivosti i apsolutne luminoznosti. Ove zvezde dobile su naziv po zvezdi delta Cefeja (Delta Cephei),

Mlecni put
Druga strana naše galaksije je skrivena od našeg poglda.
Nije poznato koliko je ova predstava Mlečnog puta tačna.

Sem mapiranja pomenutih zvezda naučnici su izmerili i njihovu starost, što opet doprinosi utvrđivanju istorije formiranja i ostalih zvezda iz njihovih područja. Pokazalo se da mlađe zvezde naseljavaju područja bliže središtu galaksije, a starije dalje delove. Zašto je to tako još nije poznato, ali to se podudara sa obrascem koji je primećen i kod zvezda sa naše strane Mlečnog puta. 

Ovo će dalje pomoći u spoznaji čitavog dizajna Mlečnog puta. Mlečni put je spiralna galaksija ali njene spirale još nisu dovoljno dobro definisane u teoriji. Nije još dovoljno proučeno da li je i koliko naša galaksija simetrična, sabijena ili pak iskrivljena. Sve to tek predstoji da se utvrdi, čemu će pomoći, nadaju se istraživači, i proučavanje novih dalekih Cefeida. 

Prema Astronmy

 

Otkriće para klasičnih cefeida u nevidljivom jatu iza Galaktičke prečke

Prastaro srce Mlečnog puta

VISTA otkriva novi sastavni deo Mlečnog puta

VISTA neometano posmatra kroz Mlečni put

Mlečni put je kanibal koji guta obližnje galaksije