eso1504sr — Foto izdanje

 

Najnoviji snimak teleskopa VISTA otkriva nove i udaljene promenljive zvezde

4. februar 2015. Ovo je prevod ESO saopštenja za javnost eso1504.

 

 

Slika levo gore

  Mali deo seta podataka iz pretraživanja VVV teleskopa VISTA, centralnog dela Mlečnog puta, prikazuje poznatu maglinu Trifid desno od centra slike.U infracrvenoj svetlosti, ova maglina izgleda kao blagi obris onoga što moženo videti u vidljivom delu spektra. Prozirnost magline nam je donela novosti - mnoge prethodno skrivene objekte počeli smo jasnije da vidimo. među njima su i dve novootkrivene Cefeide, promenjive zvezde - prve zvezde ove vrste koje su otkrivene s druge strane galaksije u odnosu na nas, a u blizini centralne ravni Mlačnog puta.

Autorska prava:
ESO/VVV consortium/D. Minniti

  eso1504b
  Mali deo seta podataka iz pretraživanja VVV teleskopa VISTA, centralnog dela Mlečnog puta, prikazuje poznatu maglinu Trifid desno od centra slike.U infracrvenoj svetlosti, ova maglina izgleda kao blagi obris onoga što moženo videti u vidljivom delu spektra. Prozirnost magline nam je donela novosti - mnoge prethodno skrivene objekte počeli smo jasnije da vidimo. među njima su i dve novootkrivene Cefeide, promenjive zvezde - prve zvezde ove vrste koje su otkrivene s druge strane galaksije u odnosu na nas, a u blizini centralne ravni Mlačnog puta.

Položaji otkriveni Cefeida označeni su na fotografiji kružićima.

Autorska prava:
ESO/VVV consortium/D. Minniti

  eso1504c
  Mapa prikazuje položaj zvezda vidljivih golim okom u sazvežđu Strelca. Položaj poznate magline Trifid (Mesje 20) je označen. Sjajni predeo u kojem se formiraju nove zvezde može se lako posmatrati uz pomoć malih teleskopa, dok veći teleskopi otkrivaju tri prašnjava puta koja dele objekt na tri dela i po kojima je maglina i dobila ime.
Autorska prava:
ESO, IAU & Sky and Telescope
  eso1504d
 
Ova slika prikazuje poređenje snimka magline Trifid u infracrvenoj svetlosti, dobijenog iz podataka istraživanja VVV VISTA (gore), sa vpoznatijim snimkom iste magline dobijene uz pomoć optičkog teleskopa (dole). Blještavi oblaci gasa i prašine manje su uočljivi u infracrvenom snimku, ali zato je mnogo više zvezda koje su iza magline postalo vidljivo - kao i dve novootkrivene Cefeide, promenjive zvezde.
Autorska prava:

ESO/VVV consortium/D. Minniti/Gábor Tóth

 
eso1504e
 
Mali deo seta podataka iz pretraživanja VVV teleskopa VISTA, centralnog dela Mlečnog puta, prikazuje poznatu maglinu Trifid desno od centra slike.U infracrvenoj svetlosti, ova maglina izgleda kao blagi obris onoga što moženo videti u vidljivom delu spektra. Prozirnost magline nam je donela novosti - mnoge prethodno skrivene objekte počeli smo jasnije da vidimo. među njima su i dve novootkrivene Cefeide, promenjive zvezde - prve zvezde ove vrste koje su otkrivene s druge strane galaksije u odnosu na nas, a u blizini centralne ravni Mlečnog puta
Autorska prava:ESO/VVV consortium/D. Minniti

Najnovija slika koju je snimio teleskop Južne evropske opservatorije VISTA otkriva poznatu Trifid maglinu u novom svetlu. Posmatrajući infracrveni deo spektra svetlosti, astronomi mogu da gledaju kroz centalne delove Mlečnog ispunjene prašinom i da otkriju mnoge prethodno skrivene objekte. U ovom malom istraživanju, astronomi su otkrili dve do sada nepoznate i veoma udaljene Cefeide, promenljive zvezde, koje se nalaze iza oblasti poznate kao Trifid maglina. Ove zvezde predstavljaju prve ovakve objekte koji su pronađeni u centralnoj ravni Mlečnog puta, tačno iza centralntralnog, gusto nastanjenog dela galaksije.

Kao jedan od glavnih instrumenata za pretraživanje južnog neba, teleskop VISTA na ESO Paranal opservatoriji u Čileu, vrši mapiranje centralnih delova Mlečnog puta u infracrvenoj svetlosti, kako bi otkrila nove,skrivene objekte. Istraživanje poznao kao VVV (engl.VISTA Variables in the Via Lactea) iznova i iznova posmatra iste predele neba u potrazi za objektima čiji sjaj se menja tokom vremena.

Mali deo ovog velikog istraživanja, koristi se kako bi se sačinile nove slike poznatog nebeskog objekta Mesje 20, poznatijeg pod imenom Trifid maglina. Ovaj objekat nosi ime zbog tamnih, prašnjastih delova, koji ga dele u tri zasebna dela, kada ga posmatramo teleskopom.

Poznate slike magline Trifidsnimljene su u vidljivoj svetlosti, u kojoj maglina sjaji blještavo u nijansama roze, zbog jonizovanog vodonika, i nijansama plave, koja potiče od rasute svetolsti mladih, vrelih zvezda. Veliki oblaci prašine koji apsorbuju svetlost takođe se vide na slici. Ali, sniamk koji je načinila VISTA u infracrvenoj svetlosti je sasvim drugačiji. Maglina kao da predstavlja blagi obris onoga što je u vidljivoj svetlosti. Oblaci prašine su manje vidljivi, a sjaj jonizovanog vodonika jedva da je uočjiv. Trostruki objekat jedva da se razaznaje.

Na novoj slici pojavljuju se do sada neviđene panorame, koje kao da žele da nadomeste nedostatak prelepog prizora sa snimaka u vidljivoj svetlosti. Gusti oblaci prašine u disku naše Galaksije koji apsorbuju vidljivu svetlost, omogućavaju prolaz infracrvenoj svetlosti koju VISTA može da “vidi”. VISTA čak može da vidi mnogo dalje od same Trifid magline i da detektuje objekte sa druge strane Galaksije, koje nismo mogli da vidimo ranije.

Ova slika sasvim slučajno otkriva iznenađenja kojima se možete nadati kada snimate u infracrvenoj svetlosti. Naime, na prividno maloj blizini od Trifid magline, viđeno na nebu, a u stvarnosti na oko sedam puta većoj udaljenosti[1], novootkriveni par promenljivih zvezda otkriven je u setu podataka do kojih je došla VISTA. Ovo su Cefeide, tip promenljivih zvezda koje su nestabilne i kojima se polako pojačava i slabi sjaj. Ovaj par zvezda, za koje astronomi smatraju da su najsjajniji članovi jata zvezda, jedine su Cefeide koje su do sada otkrivene u blizini glavne ravni naše Galaksije, ali na suptortnoj strani od mesta gde je naša planeta. Sjaj im se menja tokom perioda od 11 dana.

Beleške

[1] Maglina Trifid nalazi se na 5200 svetlosnih godina od Zemlje, centar Mečnog puta na oko 27 000 svetlosnih godina od nas u istom smeru, a novootkrivene Cefeide su na udaljenosti od 37 000 svetlosnih godina.

Više informacija

Ovi rezultati predstavljeni su u naučnom radu “Discovery of a Pair of Classical Cepheids in an Invisible Cluster Beyond the Galactic Bulge”, I. Dekany et al., nedavno objavljenom u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Tim čine: I. Dékány (Millennium Institute of Astrophysics, Santiago, Chile; Universidad Católica de Chile, Santiago, Chile), D. Minniti (Universidad Andres Bello, Santiago, Chile; Millennium Institute of Astrophysics; Center for Astrophysics and Associated Technologies; Vatican Observatory, Vatican City State, Italy), G. Hajdu (Universidad Católica de Chile; Millennium Institute of Astrophysics), J. Alonso-García (Universidad Católica de Chile; Millennium Institute of Astrophysics), M. Hempel (Universidad Católica de Chile), T. Palma (Millennium Institute of Astrophysics; Universidad Católica de Chile;), M. Catelan (Universidad Católica de Chile; Millennium Institute of Astrophysics), W. Gieren (Millennium Institute of Astrophysics; Universidad de Concepción, Chile) i D. Majaes (Saint Mary's University, Halifax, Canada; Mount Saint Vincent University, Halifax, Canada).

ESO je najistaknutija međunarodna astronomska organizacija u Evropi i najproduktivnija zemaljska opservatorija na svetu. Podržava je 16 zemalja članica: Austrija, Belgija, Brazil, Češka, Danska, Francuska, Finska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija. ESO sprovodi vrlo ambiciozan program fokusiran na dizajn, izgradnju i upravljanje najmoćnijim astronomskim opservatorijama na Zemlji, koje će omogućiti značajna naučna otkrića. Takođe, ESO ima vodeću ulogu u promovisanju i organizovanju saradnje u oblasti astronomskih istraživanja. ESO vodi tri jedinstvene posmatračke lokacije u Čileu: La Sija, Paranal i Šahnantor. Na Paranalu, ESO upravlja Veoma velikim teleskopom, najnaprednijim teleskopom na svetu u oblasti vidljive svetlosti, a rukovodi i teleskopima za pregled neba. VISTA radi u oblasti infracrvene svetlosti i najveći je teleskop za pregled neba na svetu, dok je VST najveći teleskop dizajniran da sprovodi pretraživanja neba isključivo u oblasti vidljive svetlosti. ESO je evropski partner na revolucionarnom projektu ALMA, najvećoj astronomskoj opservatoriji današnjice. Na vrhu Sero Armazones, nedaleko od Paranala, ESO gradi 39-metarski Evropski izuzetno veliki teleskop, koji će postati “najveće svetsko oko upereno ka nebu”.

Linkovi

Kontakt

Ivana Horvat
Astronomsko društvo Novi Sad
Petrovaradin, Srbija
Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Richard Hook
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
Email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ovo je prevod ESO saopštenja za javnost eso1504.

eso1504aa eso1504bb
Poređenje Trifid magline u vidljivoj i infracrvenoj svetlosti
Zum na maglinu Trifid i dve promenjive zvezde Cefeide
eso1504ab
Slider comparison of the Trifid Nebula in visible and infrared light
Samo na engleskom jeziku

 

Zum na maglinu Trifid i dve promenjive zvezde Cefeide

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...