Astronautika: misije

Prije dvanaest godina Google Lunar X Prize započeo je lucidnu priču o osvajanju Mjeseca „iz garaže“.

spaceil 13

Većina ondašnjih kritičara i poznavatelji astronautike bili su više nego skeptični prema ovom (preteškom) izazovu. Laici su mogućnost slijetanja nekog „garažnog artefakta“ na Mjesečevo tlo gledali i rezonirali s neskrivenim podsmjehom. Budimo pošteni, tada je to zaista i bilo van pameti. Godine su prolazile, timovi otpadali iz natjecanja no nekolicina njih je krenula na „put bez povratka“. U konačnici direktno ili indirektno stvorene su male laboratorije i ispitni centri diljem svijeta, stvorena su lansirna postrojenja i rakete, kontrolni centri, sramežljivi landeri i roveri krenuli su na svoje manje ili više uspješne ovozemaljske i medijske odiseje. 

Deset godina nakon postavljanja izazova GLXP je završio (bar onaj dio koji se doticao nagradnog fonda), nitko od timova uključujući i pet pobjednika – finalista nije uspio poslati „nešto“ ka odnosno na Mjesec. Oni koji su „zaglibili“ u ostvarenje sna da pošalju lander i rover na Mjesec tu nisu stali. Projekti se kod nekolicine timova i dalje kreću ka svom cilju, uključujući i onaj naš - hrvatski. 

spaceil 12

U ovom trenutku najdalje je otišao Space IL iz Izraela. Njihov lander „Beresheet“ poletjeti će (kao sekundarni korisni teret) na gotovo tromjesečni put ka našem prirodnom satelitu privatnom raketom Falcon 9 SpaceX-a 19. februara. Bude li sve po planu u aprilu će se meko spustiti na regolit u području Mare Serentitas. 

Beresheet će tako priskrbiti Izraelu ponosnu titulu četvrte zemlje svijeta koja je uspjela stići na Mjesec, poslje SSSR (Rusije), SAD i Kine. Treba reći kako je iza Izraelaca stala cijela država, veliki novci, vrhunske tvrtke i ljudski korpus. Njihov lander ima masu od 585kg, promjer mu je nepuna dva metra a visina od tla metar i pol. Njegov je očekivani radni vijek na Mjesecu vrlo kratak poradi nedostatka termoregulacije te će ubrzo nastupiti pregrijavanje komponenti a time i kraj misije. 

Tko bi samo i pomislio da je ovako nešto moguće prije samo desetak godina...

spaceil 14

Izraelski lender spreman za lansiranje na Mesec!

Filmski neizvjesna završnica Google Lunar XPrize-a
Google objavio možda najznačajniju novost na putu ka Mjesecu
Hrvatska spušta rover na Mesec do kraja 2017.
Google potvrdio Istarski svemirski program kao treći na svijetu
Istarski svemirski program dobija novi zamah iz Cipra
Rumunjska ARCA partner u ExoMars projektuGLXP mjesta slijetanja privatnih letjelica na Mjesec
Tko će prvi na Mjesec?!
KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Gdje ćemo sletjeti na Mjesecu
Istarski roever uskoro na Mjesecu!