Kliknite na slike
mjesec_lokacija_slijetanja
Mjesta predviđenih slijetanja drugih timova GLXP na Mjesec
taurus-littrow
Krupni plan Taurus Littrow područja na Mjesecu

Međunarodni tim SYNERGY MOON u kojem djeluje i Astronomska udruga Vidulini jedan je od takmaca nove svemirske ere osvajanja Mjeseca pri Google Lunar X PRIZE. Već ranije odabrano je mjesto slijetanja landera SYNERGY MOON ekipe – krater Taurus Littrow, a samim tim i Istarskog rovera kojeg će lander spustiti na Mjesečevu površinu. Riječ je o nevelikoj zaravni koja je prije nekoliko desetljeća udomila astronaute u misiji Apollo-17. Prođe li sve prema planu i očekivanjima Istarski rover imati će sve šanse da izbliza pogleda ljudske artefakte na Mjesecu.

Robotičko vozilo koje će se izraditi u Istri na Mjesecu će imati zadaću prijeći 500m, poslati slike i video HD rezolucije, te istraživati svijet oko sebe drugim instrumentima. Posebna zanimljivost koja proizlazi iz mjesta slijetanja je upravo blizina ostataka misije Apollo-17. Uspije li se Istarski rover probiti do njih biti će to osim edukacijskog, znanstveno-tehnološkog, osobnog i kulturološki uspjeh. Slike ostataka opreme iz misije Apolla-17 načinjene s Istarskog rovera udaljenog tek koji metar valjda bi kao još jedan argument zatvorile nagađanja skeptika jesu li ljudi bili na Mjesecu.

Na Mjesečevim kartama koje donosimo vidljivo je područje Taurus Littrow gdje će sletjeti Istarski rover. Na drugoj velikoj karti Mjeseca označena su planirana mjesta slijeta drugih ekipa iz Google Lunar X PRIZE projekta.

 



Komentari  

Ivana Svetlik
0 #2 Ivana Svetlik 14-01-2011 20:38
Da li se AM vec pojavio u prodaji, ako nije, kad ce i gde ce u Novom Sadu moci da se kupi?
Hvala!
Ivana Svetlik
Nikola Kosanovic
0 #1 Nikola Kosanovic 11-01-2011 11:41
Lepa vest. Bice to vrlo zanimljiva misija. Jedino u tekstu nedostaje datum pocetka i kraja misije. To bi bilo korisno znati, kako bismo svi mogli pratiti informacije o pripremama i toku misije.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži