Astronautika: misije

Synergy Moon sa Vidulinima proglašen trećim timom za utrku ka Mjesecu

GoogleLunarXPRIZE Logo

Članovi i suradnici Istarskog svemirskog programa, kojeg je inicirala i provodi Astronomska udruga Vidulini, već više od mjesec dana nestrpljivo očekuju vijesti iz Los Angelesa. Jučer, u utorak 30. avgusta Google (Google Lunar XPrize, GLXP) je za svjetske medije izdao službeno priopćenje: Synergy Moon (međunarodni tim u kojem se nalazi i Astronomska udruga Vidulini) treća je ekipa na svijetu, uz izraelski Space IL i američki Moon Express, kojoj je verificiran status najozbiljnijeg takmaca za slanje landera i rovera na Mjesec; To date, August 30, XPRIZE is exceptionally pleased to officially confirm receipt and verification of three Google Lunar XPRIZE team launch contracts for 2017; Space IL (Israel), Moon Express (US), and Synergy Moon (International). Cilj Googleova natjecanja Google Lunar Xprize je potaknuti i nagraditi tim/timove koji prvi uspiju ka Mjesecu poslati letjelicu sa landerom i roverom koji se moraju spustiti na njegovu površinu te od tamo poslati video visoke rezolucije i prevaliti put od najmanje pet stotina metara. Chanda Gonzales-Mowrer, direktorica GLXP-a, tom je prigodom izjavila; Službena potvrda kako je tim Synergy Moon treća ekipa na svijetu sa planom lansiranja letjelice ka Mjesecu vrhunsko je ostvarenje i nekonvencionalna inovacija na koju smo u Googleu ponosni. Synergy Moon je pokazao kako prema Mjesecu ne vodi samo jedna cesta! Oni koriste zanimljiv modularni koncept rakete Neptune 8 koje izrađuje Kalifornijska tvrtka Interorbital Systems u pustinji Mojave, Kalifornija. Nagradni fond kojeg osigurava Google iznosi 30 milijuna USD.

Logo GLXP
Synergy Graphicgeneric

Miroslav Ambruš Kiš, koordinator Synergy Moon tima ističe kako je ovo vrhunsko priznanje za sve suradnike (a ima ih dvjestotinjak iz petnajstak država diljem svijeta) na projektu te kako je od početna trideset i tri tima, od kojih su neki imali na raspolaganju bezmalo „neograničene“ financijske i druge resurse, naš tim u kojem sudjeluje petnajstak ljudi iz Hrvatske izborio treće mjesto na svijetu! Pored nas jedino se jedan izraelski i jedan američki tim mogu pohvaliti ovim priznanjem iz Google-a.

Kevin Myrick, suosnivač i aktualni direktor Synergy Moon tima kaže kako su u početku usredotočili na nekonvencionalne rakete, sustave lansiranja i inovativni proces svemirske misije, a to su danas najskuplje stavke svake svemirske misije. Partnerski odnos sa Interorbital Systems omogućio nam je jeftiniji, kvalitetniji i inovativniji pristup cilju kojem težimo a to nije samo misija ka Mjesecu već i uključivanje u podjelu „svemirskog kolača“.

Kad sam prije desetak godina krenuo sa namjerom da tim Synergy Moon pošalje robote na Mjesec nitko me nije doživljavao niti kao zezanciju. Danas, najpoznatija svjetska tvrtka, američka multionacionalna kompanija Google sa godišnjim prihodom od 66 milijardi USD nama daje priznanje i radi nam promociju u svim glavnim svjetskim medijima, izjavio je Nebojša Stanojević, suosnivač Synergy Moon tima.

Marino Tumpić, predsjednik Astronomske udruge Vidulini i voditelj Istarskog svemirskog programa (Prvi hrvatski svemirski program) kaže kako je u ingerenciji tima izrada Mjesečeva rovera. Čini se kako su mnogobrojni crteži, razmišljanja, tehničke tvorevine koje smo izradili i testirali bili „prevelik zalogaj“ za javnost i medije u našoj zemlji. Sada kad je Google javno objavio tko smo i što smo, kada svjetski mediji pišu o našem uspjehu na nama će biti još veći teret da damo sve od sebe. Naši roboti za Mjesec mase su svega nekoliko kilograma no tih par kilograma korisnog tereta na svom konačnom cilju „domino efektom“ mogu dati nadu cijelom našem društvu da smo sposobni i spremni za budućnost. Da nećemo biti društvo koje kopira tuđe ideje i planove već društvo za primjer i liderstvo u „novoj generaciji osvajanja svemira“.

GLXP naslovnica

Usprkos davno proklamiranoj ideji desne političke opcije kako u Hrvatskoj kila mozga vrijedi dvije marke (jedan euro) te ne tako davnoj izreci lijeve političke opcije kako se u hrvatskoj neće raditi na svemirskim programima, čini se kako je stvarnost zaista uzbudljivija i od najbujnije mašte. Uspiju li u Vidulinima i Synergy Moon-u dosegniti svoj cilj biti će to nevjerojatan uspjeh. Već danas, nakon ovog priznanja i objave od strane Google Lunar Xprize-a, svemir se u našoj zemlji više ne čini tako dalek i nedostižan. A upravo je ta misao bila vodilja cijelom programu i predanom radu stotina suradnika uključenih na ovaj ili onaj način u osvajanje svemira iz „kućne radinosti“.

O svemiru i osvajanju Mjeseca sada se kod nas priča kao da smo već tamo. Naša javnost doživljava svemir kao nešto u čemu sudjelujemo ne samo kao gledatelji ispred ekrana već kao aktivni  učesnici. To je sukus svih naših aktivnosti izjavili su nam za kraj u Vidulinima


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...