Astronautika: misije

Nasin lender InSight koji se na Mars spustio 26. novembra prošle godine trudi se da opravda poverenje naučnika.

Njegov zadatak je zapravo jednostavan: da meri potrese tla na Marsu i njegovu unutrašnju temperaturu. Za ovo drugo lender je snabdeven specijalnom bušilicom koja treba da se zarije u tlo do dubine od pet metara. O tome smo već pisali: bušilica je krenula da radi – i zaglavila se. Neki izveštaji, još nezvanični, kažu zauvek. Bušilica je nemačke proizvodnje, a ako neko zna da pravi alat onda su to Nemci. Prema tome, biće da je bušilica naišla na neku tešku prepreku na koju se nije računalo. 

insight

Ali, rekosmo, InSight radi i pre petnaestak dana je zabeležila potres tla, marsotres. Taj potres je bio veoma slab za potrebe naučnika i na osnovu njega neće moći da se dobiju podaci o strukturi Marsa, ali to je tek početak i naučnici se nadaju većem potresu. Potresi geolozima govore o strukturi planete, jer svaki sloj i svaki materijal drukčije prenosi talase potresa. Tako je, uostalom, i utvrđena struktura Zemlje. Potresi su nešto slično kao ultrazvuk u medicini.

Signal potresa na Marsu zabeležen je 6. aprila i to nje bio prvi koji je InSight zabeležio, ali prethodna dva su bila još slabija od ovog i oni svedoče samo tome da Marsovo tlo ima potrese. 

Prvo što je tim lendera nastojao da utvrdi jeste poreklo potresa. Sada su članovi tog ima prilično sigurni da je potres posledica baš samog pomeranja Marsovog tla, a ne nešto dugo, kao što je recimo vetar ili neka spoljašnja sila. Dakle, najverovatnije radi se baš o marsotresu. 

Naša planeta ima česte potrese tla a do njih dolazi usled pokreta tektonskih ploča koje se,  delimično pod uticajem vreline iz unutrašnjosti planete, međusobno sudaraju i podvlače jedna pod drugu. Ali izvor Marsovih potresa je drugi. Na Marsu, koji je hladniji i manje aktivan od naše planete, smatra se da su potresi uzrokovani manjim pokretima duž pukotina u stenovitoj kori planete. Kako se planeta hladi tokom vremena, njene stene se smanjuju i oslobađaju energiju, što konačno rezultirati nekim potresom. Slično se dešava i na Mesecu. 

busenje

  O ovoj misiji: