Astronautika: misije

Interplanetarni cubesat-ovi završili svoje misije

MarCO A i B shematski prikaz rada

MarCO A i MarCO B lansirani su 05. maja 2018. prema Marsu kao sekundarni teret u sklopu misije InSight s ciljem ispitivanja mogućnosti malih letjelica u dubokom svemiru. 

Ubrzo po lansiranju MarCO A i B odvojili su se od InSight-a te ga uspješno ispratili na putu do Marsa letjevši na svega nekoliko tisuća kilometara od njega. Letjelice mase i dimenzija poput nevelikog putnog kofera koštale su dvadesetak milijuna USD. Zahvaljujući njima NASA je stekla veliko praktično iskustvo koje će u budućnosti obilato koristiti u misijama dalekog svemira gdje uvijek postoji mogućnost da se glavnoj letjelici „prikrpa“ još pokoja manja letjelica sa nimalo naivnim znanstveno-istraživačkim i tehnološkim potencijalom. 

Kontakt sa MarCO B izgubljen je 29. decembra 2018., njegov blizanac MarCO A izdržao je malo duže, do 04. januara 2019., sasvim dovoljno da oboje pripomognu slijetanju InSight-a i nastave raditi milijunima kilometara iza Marsove orbite. Malo je vjerojatno da bi se mogao uspostaviti ponovni kontakt s tim letjelicama te je njihova misija službeno zaključena sa danom 05. februara 2019. 

MarCO A i B testiranje
Testiranje

  O ovoj misiji: 
 

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...