Astronautika: misije

Nova slika pristigla sa 'New Horizonsa' pokazuje mali svet sastavljen od dva spojena objekta – što mu daje oblik Sneška.

u1

Ova slika je nastala preklapanjem kolor slike koju je napravio Ralph i crno-bele slike kaoju je napravio teleskop LORRI skoro u isto vreme. Slika je napravljena sa udaljenosti od 137.000 km 1. januara 2019. u 04:08 UT, više od sat vremena pre najbližeg prolaska pored asteroida.

Mali svet sa oznakom 2014 MU69je trenutno daleko iza 'New Horizonsa' i više nije vidljiv u njegovim kamerama. Sada NH ima zadatak da pošalje dragocene podatke na Zemlju. Taj proces će trajati najmanje 20 meseci, ali najbolje slike će stići između sada i kraja februara. U međuvremenu stići će neke slike ali ne i one najbolje.

Najsvetliji deo Ultime reflektuje 13% svetlosti koja pada na njega; najtamniji samo 6%. Kako kaže iskusna seljanka iz Obrenovca, Keti Olkin, zamenica glavnog naučnika misije, to je slično nekoj oranici. Njena boja je crvena, a naučniici veruju da je to zbog egzotičnih ledova koji su eonima izloženi zračenju.

u2
Ultima je kontaktni binarni objekat. Od kraja do kraja ima 31 km. Veća lopta, nezvanično nazvana 'Ultima' ima prečnik 19 km, a manja, 'Thule' ima 14 km. 


NH 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(152 strane, 48,8 MB)
download

pdf

ilustracija

Aparat “Novi horizonti” proleteo pored nebeskog tela Ultima Thule iz Kajperovog pojasa
'New Horizons' obavio svoje!

New Horizons

Novi rekord 'New Horizonsa'

Ima li MU69 mesec?!

New Horizons - problemi u istraživanju Kajperovog pojasa

Uspavanka za ’New Horizons’

New Horizons na pola puta do sledećeg cilja - 2014MU69
’New Horizons’ prodžarao motore
Nasin „New Horizons“ kompletirao slanje podataka na Zemlju
Aparat "Novi horizonti" snimio patuljastu planetu Kvavor
NH - Kuda i kako dalje?
Nove tajne u Plutonovoj „Zoni sumraka“
Spremaju se nova iznenađenja sa „New Horizonsom“?
New Horizons: nove granice
„New Horizons“ sminio Kajperca!
Koliko košta „New Horizons“ u poređenju sa drugim misijama?
’New Horizons’ kompletirao manevre ka novom cilju

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: