Astronautika: misije

Prvog dana februara Nasina sonda „New Horizons“ je izvela kratko paljenje motora u svrhu priprema za proletanje pored malog asteroida 2014 MU69 početkom januaru 2019.

nh1

„New Horizons“ je rano ujutro 1. februara upalio svoje motore u trajanju od samo 44 sekunde, promenivši brzinu sonde za samo 1,6 km/h.

Možda izgleda nevažno malo, ali to je objasnio rukovodilav misije dr Alan Stern iz „Southwest Research Institute“ iz Bouldera (Kalifornija), „Jedna milja na sat možda ne zvuči mnogo, ali u sledećih 23 meseca, kako se budemo približavali MU69, ovaj manevar će dovesti tačku najbližeg preleta na dodatnih 10.000 km bliže cilju.“ (New Target For New Horizons — Boldly Going (Orbit Animation)

„New Horizons“ koristi pogonski sistem koji izduvava hladni hidrazin kroz 4 glavna trastera snage 4,4 N i 12 manjih, snage 0,9 N, koji služe za kontrolu položaja. Treba podsetiti da NH nema reakcione točkove nego sve „pokrete“ izvodi korišćenjem trastera.

Ovo poslednje podešavanje trajektorije navigacioni tim NH je izveo da bi je prilagodio najnovijim osmatranjima asteroida MU69 koja je izveo Nasin teleskop „Habl“. Zanimljivo je da je ovaj manevar bio prvi koji je NH izveo od jeseni 2015, kada je serijom od 4 korekcije sonda postavljena na trajektoriju koja treba da je 1. januara 2019. dovede u blizinu asteroida.

To proletanje će biti drugo za NH – prvo je bilo 14. jula 2015. kada je sonda proletela na samo 12.550 km od Plutona. Drugi put će sonda proleteti pored daleko manjeg objekta; veruje se da 2014 MU69 ima širinu od 21 do 40 km, u poređenju sa 2.375 km planete patuljka. Ali ipak, NH će baciti svetlo na ovaj mali objekat koji leži na 1,6 milijardi km od Plutona. Početkom 2019. NH će proleteti na samo 3.000 km od asteroida, brzinom od oko 14 km/sec, odn. 50.000 km na sat.

Sonda je trenutno na 38,5 AJ od Zemlje, a 4,55 AJ od Plutona.

nh2 nh3

„AeroJetovi“ hidrazinski motori „New Horizonsa“. Pravac potiska četiri glavna trastera (MR-111C) prikazan je plavim strelicama, a 12 manjih (MR-103H) crvenom.

 


Nasin „New Horizons“ kompletirao slanje podataka na Zemlju

Aparat "Novi horizonti" snimio patuljastu planetu Kvavor

NH - Kuda i kako dalje?

Nove tajne u Plutonovoj „Zoni sumraka“

Spremaju se nova iznenađenja sa „New Horizonsom“?

New Horizons: nove granice

„New Horizons“ sminio Kajperca!

Koliko košta „New Horizons“ u poređenju sa drugim misijama?

’New Horizons’ kompletirao manevre ka novom cilju

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...