Astronautika: misije

'New Horizons' je jutros prošišao pored čudnog objekta kome svi za sada tepaju Ultima Thule i napravio seriju fotografija i spektrometrije leteći brzinom od najmanje 51.500 km/h. Posle ručka NASA očekuje prvo javljanje kući.

nh1Možda ćemo ugledati ovo?

nh2
...a možda ovo?

Prve slike će stići na Zemlju popodne, a kad će biti objavljene – videćemo. Ko je pročitao knjigu zna da prve slike svakako neće biti one najbolje. U tom prvom 15-minutnom 'javljanju kući' stići će samo elenemtarna telemetrija o stanju sonde, bez slanja slika...

Pošto je NH 2015. godine napravio najdetaljnije fotografisanje jedne patuljaste planete do sada, sada svi očekujemo podatke koji će rešiti misteriju oko Ultime, za koju i dalje mnogi veruju da sakriva jedan binarni objekat. Ali, moda se radi o nečem još bizarnijem...

Naučnici su podeljeni da li se radi o izduženom objektu ili su to jednostavno dva objekta. Možda se radi o jednoj Ultimi okruženoj sa mnogo malih satelita?

nh3
Ovo je najviše što trenutno znamo. (Daljina – prava sitnica! – 1,9 mil. km.) Sutra u ovo doba znaćemo skoro sve što nas interesuje. Najbolje slike će imati rezoluciju 33 m/px.

nh4
Ovaj smešni čilager je zapravo autor od 90% svih pesama koje si čuo od grupe Queen. Da, to je gitarista Brian May, ali i astrofizičar, koji je došao u studio i komentarisao misiju.


NEW HORIZONS

Tajne Plutonovog sistema i Kajperovog pojasa

NH 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(152 strane, 48,8 MB)
download

pdf

ilustracija

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 10 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 4 dana ranije

Foto...