Astronautika: misije

Pošto se sonda Novi Horizonti prošavši pored Plutona uputila ka periferiji Sunčevog sistema vreme je da počnemo da razmišljamo o dostizanju novih granica.

ACentauri

To može da bude najbliži zvezdani sistem Alfa Kentaur, udaljen 4,3 svetlosne godine od Sunca. Ovaj sistem se sastoji od tri zvezde, Alfa Kentaur A, B i C. Ova zadnja je mali crveni patuljak i poznata je kao Proksima Kentaur. Da li u ovom sistemu postoje planete još zasigurno ne znamo. Bilo je objavljeno otkriće planete u orbiti Alfa Kentaur B, 2012. pa je opovrgnuto. U 2015. jedna studija je objavila postojanje planete u orbiti zvezde B ali i to nije sigurno.

Mi trenutno nemamo teleskop koji može direktno da vidi planete u ovom sistemu.

4,3 svetlosne godine je 40 triliona km. Ako bi koristili postojeću tehnologiju, robotske sonde poslate sa Zemlje bi do ovog sistema stigle za 40 000 godina.

NASA-ina sonda Novi Horizonti se trenutno kreće brzinom od oko 58 240km/h. Da je bila usmerena ka sistemu Alfa Kentaur stigla bi za 78 000 godina!

Treba osmisliti novu interstelarnu tehnologiju putovanja.

Još od 1973 radi se na iznalaženju novih, bržih načina putovanja. Sa brzinama od 4,5 ili čak 7,1 odsto brzine svetlosti ceo put bi trajao od 100 do 50 godina.
Ako bi ostvarili 10 odsto brzine svetlosti put bi trajao 43 godine pod pretpostavkom da se pri toj brzini prođe kroz sistem. Sa zaustavnim putem putovanje bi trajalo 100 godina.

Ovo nije jedini problem. Treba osmisliti i novu tehnologju prijema signala sa interstelarnih sondi. Prijemne antene treba instalirati u spoljašnjem delu Sunčevog sistema kako bi mogli da primimo signal koji nam sonda šalje nazad.

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 20 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 21 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...