Astronautika: misije

Američki kosmički aparat “Novi horizonti” (New Horizons) je 1. januara 2019.  proleteo pored asteroida Ultima Thule, na rubovima sunčevog sistema. 

Najmanje rastojanje od ovog kamenitog nebeskog tela pokrivenog ledom je iznosilo 3540km dok se aparat  kretao brzinom od 14,4 km/s. U tom trenutku, aparat “Novi horizonti” je od Zemlje bio udaljen 6,5 milijardi kilometara. 

Prvi snimci primljeni šest časova posle preleta ukazuju da Ultima Thule, koji je samo jedno od mnogobrojnih nebeskih tela Kajperovog pojasa, ima oblik sličan čunu za kuglanje, dimenzija 32x16km. Postoji takođe mogućnost da je reče o dva objekta. Dodatne informacije koje će biti primljene kasnije će rasvetliti ovu i mnoge ostale tajne ovog nebeskog objekta. 

Ultima Thule (2014MU69) je najdalji nebeski objekat pored koga je ikada prošao jedan kosmički aparat.

   slika

 


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 20 sati ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 3 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 3 dana ranije
 • marino1 said More
  Nemam rijeci pohvale za ovaj... 4 dana ranije

Foto...