Mohorović i četveročlani tim vratili se iz Moskve

IMG 20210729 WA0008

Dorijano Mohorović,  Alen Grebo, Matea Zanić, Duje Luković i Goran Gašparović nakon desetodnevne ekspedicije prepuni tehničkih i ljudskih dojmova vratili se sa MAKSa u ponedjeljak iza podneva izravnim letom Aeroflota na relaciji Moskva – Pula.  Drugi dio tima, profesor Andrea Stanković (AUV-Industrijsko obrtnička škola Pula) pozvan direktno od Rossotrudničestva (Ruske Federacije) na specijalni program „Nova Generacija“ u međuvremenu je otišao u Moskvu ali se nažalost drugog dana morao i vratiti poradi Covid situacije. Njegov let za Moskvu preko Amsterdama nažalost zbog „crvene oznake“ koju je Rusija dodijelila Nizozemskoj nije omogućio ulazak na tlo Rusije. Ruski partneri sa nekoliko instanci nisu krili tugu zbog nemogućnosti prisustva Andrea Stankovića na programima koji su bili organizirani. Prava mala odiseja prilikom njegova povratka uspješno je zaključena angažmanom ruske i hrvatske strane uključenih u taj projekt. Stankoviću je već upućen neformalni poziv za naredni skup, uz ispriku i, nadamo se,  bolje epidemiološko okružje diljem svijeta.

Dorijano Mohorović dogovorio je višestruku suradnju AUV i ruskih partnera od edukacijske do stručne razine na nekoliko programa u sferi aerosvemirskog područja. Detalji istih uz potpisivanje ugovora usuglasiti će se krajem ove godine u Rusiji. Posebno nas raduje i diploma koju nam je uručilo rukovodstvo MAKSa prema tvrtci  ELEVON TEHNOLOGIJE kojoj je osnivač bio naš nedavno preminuli prijatelj i kolega Danijel Vuković, izjavio je Mohorović.

IMG 20210729 WA0004

Grebo, Zanić, Luković i Gašparović boravak u Puli prije odlaska kući u Dalmaciju iskoristili su i za obveznu skupnu fotografiju pokraj biste kozmonauta Jurija Gagarina pri IOS-CSI Pula na Vidikovcu. Iako umorni od zahtjevnog puta nekoliko sati je aktivno iskorišteno za tehničke razgovore o narednoj generaciji letjelica HISTRION Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini, tehničkim zahtjevima koji su postavljeni pred njih a na kojima će oni svojim iskustvom, znanjem i radom aktivno doprinjeti. Što se dojmova sa Moskovskog MAKSa tiče, Alen Grebo kaže; „Malo smo iznenađeni i fascinirani ruskim inženjerskim pristupom problemima i njihovim rješavanjima u sferi tehnike. Gotovo bezrezervno koriste rješenja koja se najlakše mogu opisati riječima jednostavno, funkcionalno i da rade svoj posao u uvjetima i prema zadacima za koje su pojedini sklopovi , sustavi, i namijenjeni.“

Marino Tumpić, voditelj AU Vidulini ističe kako su u svim ovim aktivnostima bezrezervnu i veliku pomoć imali od strane ruskih partnera u Republici Hrvatskoj (Veleposlanstvo Ruske Federacije, Rossotrudničestvo-Elena Pogorelova, Europska regionalna koordinacija ruskih sunarodnjaka-Elena Pilićeva Ćorko..).

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU I DIO ATMOSFERE SA MAKSA KOJU NAM ZA VAS USTUPILI IZ AU VIDULINI..

 IMG 20210729 WA0007


Su-75 zvijezda MAKSa

Prve fotografije AUV tima iz Moskve

Budućnost na našem portalu – ekskluzivno iz Moskve