Kako javlja Dorijano Mohorović (RON-TECH-AU Vidulini) sa ovogodišnjeg avio-salona MAKS u Moskvi zvijezda aeronautičkog dijela salona neupitno je novi ruski borbeni avion-lovac iz biroa Suhoj oznake Su-75.

Radi se o avionu pete generacije čiji je razvojni put umnogome ubrzan primjenom rusima poznatih i primjenjenih tehnologija sa drugih visokotehnoloških proizvoda iz domene avio-industrije, raketa, elektronike, umjetne inteligencije, novih materijala a čija se prodaja pod nekoliko puta povoljnijim financijskim uvjetima očekuje već kroz tri, najdalje pet godina. Jednomotorni, superkrstareći, nevidljivi avion velikog radijusa obružan raketama koje skidaju sa neba sve što im se nađe na putu evidentno će biti uspješni izvozni adut i dobra kupovina za mnoge zemlje koje vape za cijenom/karakteristikama prihvatljivog „game-changer-a“ u zraku. Predsjednik Rusije, Vladimir Putin također je prisustvovao premijeri Su-75 svjetskoj javnosti. Video; 

https://youtu.be/FW9xqG-_4BI

Nekako paralelno sa odvijanjem MAKSa u svemir ka Međunarodnoj svemirskoj postaji lansiran je najveći modul zadnjih nešto više od deset godina; MLM NAUKA će se do kraja mjeseca spojiti na ISS te omogućiti prostor za nove eksperimente, dodatno povećati broj i komoditet ruske posade a na njoj se nalazi i europska robotička ruka namijenjena manipulaciji tereta i opreme na ISSu.

Nama u Astronomskoj udruzi Vidulini, gledano kroz zadatke i cilj Istarskog svemirskog programa svakako su od iznimnog značaja postignuti dogovori na području aeronautike i astronautike odnosno suradnje sa ruskim partnerima na području projektiranja, izrade i lansiranja malih svemirskih letjelica, kažu Gabrijel Erman i Marino Tumpić iz AUV.

Osnivać MAKSa uručio je Danijelu Mohoroviću posebnu medalju za obitelj nedavno preminulog Danijela Vukovića. Ovom smo gestom poštovanja i uvažavanja jako dirnuti a to je ujedno i podstrek za daljnji rad na putu koji smo si zacrtali prije više od desetak godina, kaže Mohorović za naš portal.

Dorijano Mohorović,  Alen Grebo, Matea Zanić, Duje Luković i Goran Gašparović vraćaju se sa MAKSa u ponedjeljak izravnim letom Aeroflota Moskva – Pula gdje će ih dočekati ekipa iz AUV.

POGLEDAJTE CEO ALBUM OVIH FOTOGRAFIJA (9 KOMADA)

IMG 20210723 WA0004

 


Prve fotografije AUV tima iz Moskve

Budućnost na našem portalu – ekskluzivno iz Moskve


 

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 11 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...