logob92| Wired

Mars je prilično zanimljivo mesto. Poslednjih godina otkrili smo neke vrlo čudne stvari na ovoj planeti: ledene paukove, teren koji podseća na švajcarski sir i savršeno oblikovane spiralne kanale lave.

mars1

NASA/JPL/University of Arizona

I što intenzivnije ispitujemo našeg planetarnog suseda, stvari na koje nailazimo postaju sve čudnije. Nasin orbiter, Mars Reconnaissance Orbiter, koji godinama oblećeo oko Marsa, pruža nam najčistije prizore površine planete. Kada pogledamo sve fotografije koje je obezbedila njegova kamera HiRISE, nailazimo na pregršt čudnih i predivnih stvari.

Boje na fotografijama su često lažne iz naučnih, ali i estetskih razloga.

Mars2
NASA/JPL/University of Arizona

Iako izgledaju kao godovi na drvetu, ove formacije su zapravo stenovito tlo u malom krateru. Na pojedinim mestima tamni pesak prekriva slojeve i brazde – što niko trenutno ne može da objasni.

mars3

NASA/JPL/University of Arizona

Krivudave linije deo su takozvanog „moždanog terena“. One se formiraju povrh leda u podnožju malog brda, iako naučnici još ne znaju šta je zaslužno za stvaranje ove teksture.

mars4
NASA/JPL/University of Arizona

Mars je toliko hladan da ugljen-dioksid, ili suvi led, ostaje tokom svih sezona na polovima Marsa. Bela područja predstavljaju suvi led, dok su tamniji delovi ledena voda sa česticama prašine koje su zarobljene u njoj.

mars5
NASA/JPL/University of Arizona

Pretpostavlja se da ispod površine Marsa postoje velike količine vode. Kada ona nestane, zemlja tone i stvara udubljenja, poznata pod imenom „termokarsts“.

mars6
NASA/JPL/University of Arizona

Vetrovi na Marsu, koji nikada ne prestaju da duvaju, stvaraju peščane dine duž površine planete.

mars7
NASA/JPL/University of Arizona

Na prvi pogled može vam se učiniti da je u pitanju uvećana slika ljudske kože, ali fotografija zapravo prikazuje poligonalne oblike koji u normalnim okolnostima predstavljaju indikator postojanja vodenih procesa ispod površine. Umesto toga, naučnici su shvatili da su to samo peščane dine koje se ukrštaju.

mars8
NASA/JPL/University of Arizona

Jedna od najboljih slika Marsa načinjena je 2009. godine i prikazuje delovanje peščanih oluja.

mars9
NASA/JPL/University of Arizona

Naučnici smatraju da su ovi grebeni ostatak drevnog okeana ili rezultat delovanja glečera koji su nekada postojali na planeti, ali i dalje nemaju tačno objašnjenje za njihovo postojanje.

Umetnost Marsa

Još neke očaravajuće fotografije sa Marsa

Author: B92

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 12 sati ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 14 sati ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 15 sati ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije