Astronautika: misije

GRAIL mapa-mjeseca
GRAIL umjetncki-prikaz

Nevelike NASAine letjelice Ebb i Flow (ex GRAIL A i B) u ponedjeljak će u 23.48 po našem vremenu udariti u Mjesečevu površinu. NASA se po okončanju primarne i sekundarne misije ovih letjelica odlučila za njihov kontrolirani udar u Mjesečevu površinu. Tijekom jednogodišnje misije ove su letjelice – blizanci precizno mapirale Mjesečevo gravitacijsko polje. Planirano je da letjelice jedna za drugom, u razmaku od svega dvadesetak sekundi, pod malim napadnim kutem udare u krater Goldschmidt brzinom od preko 6.000 km/h.

Maria Zuber, znanstvenica sa MITa iz GRAILova istraživačkog tima kaže kako su poduzeli sve mjere da ne bi došlo do nekontroliranog skretanja letjelica s putanje koje bi potencijalno moglo dovesti do pada na mjesta slijetanja neke od pilotiranih ili nepilotiranih letjelica dosadašnjih misija na Mjesec.

Obzirom su Ebb i Flow letjeli veoma nisko iznad Mjeseca njihova je sudbina ionako bila zapečaćena. Kontrolirana misija rušenja letjelica u Mjesečevo tlo ima i svoju znanstvenu ali i tehničku pozadinu. Kontrolori misije iskoristiti će posljednje preostale zalihe goriva da pokrenu raketne motore a samim time i ispitati koliko je goriva bilo točno preostalo u rezervoarima. Problem mjerenja preostalog goriva u rezervoarima svemirskih letjelica ozbiljna je stavka u planiranju misija. Inženjeri i kontrolori uvijek se zapravo se oslanjaju na procjene utroška goriva jer zbog prirode ambijenta u kojem se letjelice nalaze (bestežinsko stanje) nemogu dobiti točne vrijednosti. S druge strane kinematika i materija koju će letjelice podignuti prilikom udara biti će predmet znanstvenih istraživanja. Misija GRAIL označena je kao poptuno uspješna, predstoji završni čin prije spuštanja zavjese.

 


Sveti gral na Mesecu

GRAIL na putu do Meseca

GRAIL blizanci spremni za istraživanja Mjeseca



Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 21 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 5 dana ranije

Foto...