Ovakav naslov prije ne tako puno godina ne bi „prošao" niti na filmu, no ekonomija čini svoje. Rusija će za USAF (United States Air Force) graditi velike vojne avione - leteće tankere.

il96_a
Ruski IL 96 u letu

United Aircraft Corporation iz Rusije planira proizvesti nekoliko desetaka letećih ili čak i dvije stotine tankera pod nazivom IL-98 po cijeni od 35 milijuna USD po primjerku. Riječ je o dobro poznatim avionimaIl-96 iz tvrtke Ilyustin koji bi se u ovom slučaju modificirali na inačicu IL-98, prilagođenu potrebema USAF-a. Ruska vojska također koristi IL-96 u inačici letećih tankera.

Američko ministarstvo obrane nije još javno potvrdilo Ugovor kao ni njegove detalje. Poznato je kako američke zračne snage moraju zamijeniti dvjestotinjak letećih tankera koji služe za dopunjavanje borbenih aviona gorivom u zraku kako bi im se povećala autonomija i omogućio duži ostanak u borbenim djelovanjima bez vraćanja na matični aerodrom.

il96_b
Shematski prikaz aviona IL-96

Riječ je o velikom, modernom avionu koji Rusija može izgraditi po nekoliko puta manjoj cijeni od američkih konkurenata (Boeing). Cijena nabavke i održavanja ovih letjelica bila bi na razini već ostarjelih KC-135, a postojeća infrastruktura omogućila bi njihovo prevođenje u borbeni sastav bez većih problema. Završni radovi i postavljanje specijalne opreme izvelo bi se u SAD.

Američki i europski konzorcij koje predstavljaju Boeing i EADS zatražili su od Pentagona još 90 dana kako bi mogli pripremiti odgovor na iznimno povoljnu Rusku ponudu. Konačna odluka o izvođaču ovog velikog posla znati će se početkom ljeta.

Inače, Il-96 imao je svoj prvi let 1988. godine, serijska proizvodnja i operativna upotreba započela je 1993. U operativnoj upotrebi nalazi se nekoliko civilnih i vojnih inačica, čije dimenzije variraju od 55-65m dužine trupa, raspon krila 60m, masa od 250 do 270 tona (pun!). Najveća brzina iznosi 900km/h, a može se popeti na preko 13.000m.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18