APOLLO 11

BLUE ORIGIN je privatna kompanije za proizvodnju vazduhoplova i kompanija za svemirske letove. 

Osnovao ju je Jeff Bezos 2000. godine. Kompanija razvija tehnologije koje treba da omoguće privatne letove u svemir sa ciljem da se drastično smanje troškove letova, a istovremeno  poveća njihova bezbednost. Blue Origin razvija različite tehnologije pre svega za vertikalno uzletanje i vertikalno sletanje. Cilj kompanije su i suborbitalni i orbitalni letovi. Naziv Blue Origin se odnosi na našu, plavu planetu, tj. naglašava se poreklo sa Zemlje.

Testni letovi su fokusirani na letelicu New Shepard – nazvanu po prvom Amerikancu u svemiru Alenu Šepardu. Ovi testovi su počeli u aprilu 2015. godine. U mnogim ovim letovima nadmašena je visina od 100 kilometara (usvojena granica za početak svemira posmatrano sa naše planete). Takođe, savladano je i meko sletanje. 

Dole gledate jedanaesti testni let Blue Origin

 

o1

o2

o4

o5

 

 

 

 


Komentari   
Miki
+1 #2 Miki 12-05-2019 17:49
New Shepard je i dalje daleko iza SpaceX i ostalih svemirskih letelica, jer poleće samo do ivice svemira, a njene sposobnoisti su jako daleko iza potrebnih za ostanak u orbiti. Za ostanak u orbiti, pored visine, pre svega je potrebna i orbitalna brzina. Današnje rakete za let u svemir, većinu svojih sposobnosti koriste da postignu baš orbitalnu brzinu, a New Sheprad na granici svemira ima brzinu nula.
Ali bez obzira, Blue Origin pre svega radi na tehnologijama koje će se jednog dana koristiti za prave letove u svemir.
dragant
-1 #1 dragant 09-05-2019 17:17
Gledao sam u direktnom prenosu. Ovo što radi Bezos deluje vrlo dobro. New Shepard izgleda odlično. Koristi vodonik i kiseonik, ne kerozin. Bez problema i raketa i kapsusla sleću na zemlju. Ima manji broj neuspelih pokušaja od SpaceX programa. Neobično je da nema kamera na raketi kao što je kod Maskovih raketa. U pitanju je samo vertikalan let do početka svemira i nazad. Raketa ima najmanje 10-tak puta slabiji potisak i višestruko je manja od Falcona 9. Ceo let traje oko 10 minuta. Biće zanimljivo videti New Glena, namenjenog za iznošenje tereta u orbitu, ono što radi Falcon 9. I konačno, New Amstronga, letilica za Mesec.
Dodaj komentar


 

tranzit logo


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18

ODABRANA MESTA
Svet nauke
ADNOS vivafizika adastra
aduniverzum
astrobobo
zvjezdarnica
auvidulini eureka BOR logo
marininiafizika