Pogledajte saharsko-alpski ambijent Europe

PE1

Ukoliko ste se proteklih dana pitali zašto je nebo nekako mutno i nejasno, možda čak nekako pastelno pijeskovito obojano niste jedini. Početkom tjedna velika oluja podignula je stotine milijuna tona čestica Saharskog pijeska kojeg su vjetrovi raznjeli diljem Europe. Ovo se događa nekoliko puta godišnje no aktualna pojava označena je kao povijesna piješčana epizoda. 

Portugal, Španjolska, Švicarska, Češka, Slovačka, Njemačka i Austrija posebice su bile izložene dotoku čestica pijeska iz Sahare. Nestvarni prizori skijališta bez tračka uobičajne bjeline snjega, smeđe zatamnjenog neba djelovali su poput apokalipse. Zgrade i vozila zasipani finim česticama pijeska jutrima su nalikovali na prizor svijeta u kojem tjednima nema čovjeka..

U našim krajevima atmosfera je znatno manje bila kontaminirana, no jasno se vidjelo kako zalasci Sunca izgledaju nekako čudnije, razliveno u pomalo neoštrom pejzažu. Senzori koji diljem EU mjere zasićenost malih čestica u zraku satima su pokazivali maksimalno zasićenje a neke od mjernih postaja ispale su iz rada zbog prezasićenja senzora (vrijednosti iznad maksimalnih mogućnosti mjerenja).

Ružica Jakovljević, naša suradnica iz Austrije (Lech), zabilježila je efekte ove povijesne pješčane epizode nad Europom na fotografijama i video snimcima. Fotografije i video materijali NISU editirani! Izgleda nestvarno, uostalom pogledajte snimke na ovoj stranici i sami. 

A ovdje pogledajte grafički prikaz putovanja stotina milijuna tona pijeska iznad Europe.

https://spaceweather.com/images2022/18mar22/ifs_aod_fc_animation_20220315_europe.gif

Ovakve epizode daju nam na znanje koliko je atmosfera složen mehanizam te kako događanja na jednom kraju svijeta itekako utječu na drugi kraj svijeta. Stotine ili tisuće kilometara nisu nikakva prepreka tome. Stoga, ususret Danu planeta Zemlja razmišljajmo o našim postupcima kako bi svijet učinili boljim, zdravijim i ljepšim mjestom za život. Na prirodne pojave i njihove posljedice ionako ne možemo utjecati.

PE2

 


Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 2 dana ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 3 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 5 dana ranije

Foto...