Moj atlas svemira

Danas roditelji rijetko djeci kupuju knjige (slikovnice) naučnog karaktera, naročito astronomske iako djecu svemir veoma zanima. U knjižarama i prodavnicama dječijih stvari u Beogradu može se naći knjiga ''Moj atlas svemira''. 

U Trebinju (RS) je nema ali može se kupiti preko interneta. Knjigu je napisao Aleksandar Vajnberg, a ilustracije su uradili Vivi i Gus. Odeljci u knjizi su: Univerzum, veliki prasak, galaksije, zvijezde, Sunce i sve planete. 

atv1

Ova lijepa ilustrovana knjiga (slikovnica) namjenjene je djeci uzrasta od pet do deset godina. U njoj su na fin i jednostavan način izloženi osnovni pojmovi o svemiru i nebeskim tijelima popraćeni lijepim crtežima. 

О atlasu, sa interneta: ''Ova knjiga je fantastično putovanje u svemir. Zahvaljujući jednostavnim podacima i divnim ilustracijama, dete će na zabavan i lak način upoznati beskrajni svemir. Zabavićete se lepljenjem nalepnica po velikom posteru Sunčevog sistema. Sa ovom knjigom možete da započnete istraživanje planeta Sunčevog sistema, Sunca i zvezda. Navucite svemirsko odelo, uđite u vašu raketu i otkrijte univerzum!''

Taša i mali teleskop

Maloj Nataši - Taši roditelji su za šesti rođendan sredinom avgusta 2019. kupili ovu knjigu. Taša živi u Novom Beogradu. Njena majka Marica je rođena u Trebinju pa je Taša sa roditeljima i malim bratom Milošem ovog ljeta u julu posjetila baku u Trebinju.  

Tašina majka je moja rodica, pa sam Taši za njen nadolazeći rođendan poklonio mali teleskop refraktor 50/600 mm na portabl tripodu. Okulari su standarda 24 mm. To je manji, japanski standard koji je do prije 40 godina bio čest i na kvalitetnijim japanskim teleskopima, a danas postoji samo na teleskopima igračkama.   

atv2

Teleskop je hibrid sastavljen od optičkih elemenata i dijelova iz raznih optičkih instrumenata. Metalni tubus je nekadašnja igračka teleskop "Jason" koji je imao jedno sočivo kao objektiv. U tubus je stavljen mali, veoma kvalitetni Vixen-ov 50 mm objektiv ahromat (f/12) izrađen prije skoro 40 godina. Objektiv je od SLD stakla (Special Low Dispersion) sa niskom disperzijom koje se koristi za smanjenje kromatske aberacije u ahromatskim dublet objektivima kod teleskopa. Između sočiva je prostor sa tankim rubnim prstenom debljine 1 mm koji dodatno koriguje optičku sliku u fokusu.     

Vixen i danas proizvodi male teleskope sa ovakvim 50 mm objektivom.

Objektiv tražioca (25 mm, f/4) je iz japanskog dvogleda, a okulari (22 mm, 16 mm, 10 mm) su takođe iz raznih japanskih dvogleda kao i mala zenitna prizma od punog stakla (u orginalu je bilo plastično ogledalce). 

Mali teleskop daje veoma kvalitetnu sliku što pokazuje snimak Mjeseca od 12. avgusta 2019. mobitelom preko okulara. Snimak je uradio Tašin otac Bojan sa trećeg sprata stambene zgrade u Novom Beogradu.  

atv3

Vixen

Kad smo kod kompanije Vixen i veoma kvalitetne optike, ove godine ta japanska kompanija obilježava 70 godina postojanja. Osnovana je 1949. godine kao integrirani proizvođač optičkih uređaja poput astronomskih teleskopa, dalekozora i mikroskopa. Takođe Vixen proizvodi mjerne uređaje, optički pribor i popratne proizvode. To je najveći japanski proizvođač ovakve opreme za globalno tržište.

Među mnogim proizvodima stvorili su dvije neobične vrste katadioptrijskih teleskopa s otvorenom konstrukcijom cijevi, umjesto zatvorene sa korektorskim optičkim elementima kod dizajna Schmidt-Cassegrain i Maksutov-Cassegrain. 

atv4

Vixen proizvodi raznovrstan izbor teleskopa i montaža i stvorio je jedinstvene, visokokvalitetne optičke proizvode i prvi je napravio programiranu "Go-To" montažu za astronomske teleskope. Vixen-ova tehnologija za izradu astronomskih teleskopa i mikroskopa prva je dovela do stvaranja sistema "Digiscope" koji može snimiti fotografije astronomskim teleskopom ili mikroskopom sa digitalnim fotoaparatom.  

Naziv kompanije Vixen

Po zapadnoj tradiciji, na Badnjak svake godine grupa jelena tegli saonice na kojima je Djed Mraz i mnogo darova za djecu. Prema zbirci pjesama koju je napisao Clement Clarke Moore, svi jeleni imaju imena, od kojih je jedan "Vixen". Kompanija, Vixen Co., Ltd., nazvana je po tom jelenu, glasniku sreće. /U engleskom jeziku riječ 'vixen'označava lisicu ženku i karakternu osobinu kod žena/  

Vixen - nekad glavni snadbjevač

Od 1960. do kraja 1990. godina Vixen je bio glavni snadbjevač amaterskih teleskopa (refraktora, reflektora) i optičkih dodataka za američke kompanije Celestron, Meade, Tasco, Bushnell. Početkom 21. vijeka glavni snadbjevači postaju kineske kompanije što je rezultiralo prezaduženošću i bankrotom ovih poznatih američkih kompanija, te njihovim preuzimanja od strane kineskih kompanija sa Tajvana i NR Kine. 

Japanske kompanije Vixen i Takahashi nisu bile zainteresovane da pruzmu bankrotirane američke brendirane kompanije. Američka državna komisija radije bi bila za takvu akviziciju, ali Japanci kao tradicionalisti su konzervativni i ne kockaju se, dok su Kinezi pasionirani kockari i rizik-preduzetnici. Audentis Fortuna iuvat - odvažne sreća prati.   


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka