Na osnovu malo opservacijskih dokaza, do sada se smatralo da se masivne zvezde rađaju u višestrukim sistemima. Simulacije kolapsa oblaka gasa i prašine i formiranja zvezda su to pokazivale. Veći delovi oblaka se skupljaju i formiraju gušća jezgra, a onda manji regioni unutar tih jezgara kolapsiraju i formiraju masivne i manje masivne zvezde.

Masivne zvezde

Zvezde sa masom većom osam puta od mase našeg Sunca na kraju svoga života formiraju neutronske zvezde i crne rupe, koje mogu da se spajaju i emituju gravitacione talase. Masivne zvezde su do milion puta svetlije od našeg Sunca i vide se u drugim galaksijama.

Radio teleskop ALMA sa 66 radio antena vidi detalje regiona u kojima se formiraju zvezde. Grupa astronoma na čelu sa Patricio Sanhueza iz Japanske nacionalne opservatorije, Univerziteta za napredne studije u Tokiju i nekoliko istraživača sa Instituta za astronomiju Maks Plank u Hajdelbergu je od 2016. do 2019. godine, na ALMA-i, posmatrala 30 regiona formiranja masivnih zvezda

Analiza podataka je trajala nekoliko godina. Svako posmatranje daje oko 800 GB podataka. Objavljeni rezultat je zasnovan na analizi G333.23–0.06, jednog od regiona formiranja zvezda. Analizu je vodio Shanghuo Li, astronom sa Instituta za astronomiju Maks Plank i vodeći autor rada objavljenog u Nature Astronomy. 

Li i njegove kolege su u G333.23–0.06 pronašli četiri binarne proto-zvezde, jedan trostruki, jedan četvorostruki i jedan petostruki sistem. Određeni scenario za formiranje zvezda velike mase ide hijerarhijski, prvo se oblak gasa fragmentira u jezgra a onda se svako jezgro raspada u višestruki sistem proto-zvezda.

Henrik Beuther u odeljenju za planete i formiranje zvezda na Institutu za astronomiju Maks Plank, kaže:„Konačno smo uspeli da detaljno pogledamo bogatu lepezu višestrukih zvezdanih sistema u regionu formiranja zvezda! Posebno je uzbudljivo to što zapažanja idu toliko daleko da pružaju dokaze za specifičan scenario za formiranje zvezda velike mase.“

Shanghuo Li, dodaje: „Naša zapažanja pokazuju da kada se oblak sruši, višestruki sistemi zvezda se formiraju veoma rano. Analize dodatnih regiona formiranja zvezda, od kojih su neki mlađi od G333.23–0.06, trebalo bi da nam daju odgovor. " U toku je analiza ostalih 29 regiona formiranja zvezda koje su posmatrali. Uskoro će imati još 20 novih sa ALMA opservacije koje vodi Li. Više podataka o svojstvima takvih regiona daje bolji uvid u evoluciju višestrukih sistema zvezda.

Slika sa radio opservatorije ALMA prikazuje masivne oblasti formiranja zvezda G333.23–0.06 sa više sistema protozvezda. Simboli zvezda označavaju lokaciju novoformiranih zvezda.

https://www.mpia.de/.../2024-02-multiplicity-starformation

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 10 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije

Foto...