Labuđi pjev ljetne špice

Današnjim danom, ponedjeljak 01. avgusta, ušli smo u još jedan puni ljetni mjesec. Iako nam se po prisustvu turista i mnogobrojnim društvenim događanjima čini kako je avgust „najjači“ ljetni mjesec to astronomski zapravo nije tako. Od ukupno pedeset i dvije sedmice ove godine u avgust ćemo odraditi trideset i jedan dan koji će ispuniti trideset prvu do dijela trideset i pete sedmice po redu, dakle dobrano smo preko polovice godine. Sunce u avgustu nemilice prži (istina, jutros nas je na Istarskom poluotoku dočekalo kišovito osvježenje, no to se već sutra bude vratilo na „staro“). Trajanje dana se se u odnosu na prvi dan ljeta skratilo za punih 58 minuta. Pa je tako sunce 21. jula izašlo u 05:17 a danas u 05:50, zalazak je prvog dana ljeta bio u 20:56 a danas će Sunce zaći u 20:31. I visina Sunca nad horizontom je u vrijeme njegova prolaska meridijanom (Sunčevo podne) niža za pet i pol stupnjeva (68.3° naspram današnjih 62.7°).

astronomi u noci mt

Sve te promjene „zahvaljujući ljetnom koloritu“ još niti ne primjećujemo u svakodnevnom životu, no uskoro će one doći do izražaja, najprije ćemo primjetiti skraćivanje dana navečer a sjene će tijekom dana se produžiti.

Ipak, visoke temperature, prometne gužve i nedostatak parkinga vjerno će nas pratiti cijeli mjesec. Tijekom noći, posebice do sredine avgusta moći ćemo vidjeti znatno veći broj meteora (Perzeidi) a pred kraj mjeseca, nedugo nakon zalaska Sunca čak će pet planeta biti vidljivo golim okom. Sada vidljivom Jupiteru, Marsu i Saturnu nisko nad zapadnim obzorom pridružiti će se Merkur i Venera.

comino mtAvgust je kao stvoren za uživanje, stoga, čak i ako radite u turizmu te ne stignete niti proviriti do plaže, ukradite sebi makar dio noći i odite  do mora popiti pivu, kolu ili vodu pod ljetnim zvijezdanim nebom. Čak se i astronomi, koji baš nešto i ne vole previše svjetla, raduju avgustu, njihovo se radno vrijeme (noć) napokon počinje produžavati. Bilo kako bilo - avgust je samo jedan, iskoristite ga najbolje što možete.

visina sunca horizont


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...