Astronautika: misije

EC letjelica na odredistu

Krećemo u jesen naredne godine, pripremite se na vrijeme

Vodimo i vas i nas na veliko putovanje koje će po planu započeti sredinom listopada naredne godine (2024.). Mjesta ima dovoljno za sve, potrebno se je samo na vrijeme prijaviti! Samo putovanje trajati će gotovo šest godina, preciznije na Europu dolazimo početkom travnja 2030. Veliko putovanje tada završava ali ne i istraživanje nepoznatih, neistraženih predjela Europe. Najmanje četiri godine biti će nam potrebno za upoznavanje terena u zraku, na kopnu i u vodi. K tome, za sve nas ovo je besplatno!

EC marina poruka u boci

Prijavnicu za veliku avanturu pronaći ćete ovdje; https://europa.nasa.gov/message-in-a-bottle/sign-on/  Potrebno je ispuniti obrazac na kojemu se traži; ime i prezime, email na koji će se poslati povratna informacija, izabrati državu i poštanski broj mjesta u kojem živite. Kroz par minuta na emailu (koji mora biti ispravan) će se pojaviti generirani odgovor. Putovanje je započelo! U trenutku predaje ovog teksta redakciji, 357.216 mjesta je bilo popunjeno!

Radi se o edukacijskom projektu kojeg provodi NASA u sklopu međuplanetarne istraživačke misije Europa Clipper čiji je zadatak istraživanje velikog Jupiterovog satelita pod nazivom Europa. Lansiranje je planirano krajem 2024., dolazak u orbitu Europe početkom 2030., a tada slijedi najmanje četiri godine istraživanja uz uporabu malih letjelica, poprilična novina u istraživanju udaljenih svjetova.

Želite li pak u realnom vremenu vidjeti kako se stvara i radi na letjelici, NASA je osigurala i stalni video-link u realnom vremenu. Ovdje; https://europa.nasa.gov/spacecraft/assembly/ možete UŽIVO pratiti napredak rada na letjelici. Svakako pogledajte, ljudi koji rade na takvim poslovima nisu „tamo neki vanzemaljci”, pogledajte ih, vesele ih svi problemi i muče sve brige kao i nas pri svakodnevnom radu. U trenucima pripreme ovog članka dva inženjera nikako nisu mogla pronaći nekakav ključ u kutijama s alatom. Ništa previše različito od nas kada „kemijamo” u garaži ili kući. Više o ovoj misiji pronaći ćete ovdje; https://europa.nasa.gov/

Zašto ova letjelica!? Europa je mjesto potencijalnog vanzemaljskog života, idemo ga potražiti! 

EC rad na letjelici uzivo

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 1 dan ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 1 dan ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 5 dana ranije

Foto...