Astronautika: misije

Teška ruska raketa Proton-M krenula je u subotu sa raketodroma Baikonur put svemira. Njezin je zadatak bio postaviti u geostacionarnu putanju komunikacijski satelit Yamal-402. Misija je protjecala po planu.. Prvi stupanj OK, drugi stupanj OK... paljenje raketnog bloka Breze-M protječe prema očekivanju, prvi put, drugi put, treći put no ne i četvrti put. Yamal-402 ostao je zarobljen u izduženoj putanji oko Zemlje.

brezze m

Breze-M po tko zna koji put nije odradio posao kako spada. U ovim trenutcima stručnjaci pokušavaju utvrditi točne parametre putanje te izračunati mogućnost da satelit vlastitim pogonom ipak dospije na planiranu geostacionarnu putanju. Sam satelit odvojen je od Breze-M, nad njime je osigurana i potvrđena potpuna kontrola tako da još postoji mogućnost da misija (ipak) uspije. Ipak, uspije li Yamal-402 stići na svoje odredište vlastitim pogonom, za što će mu trebati 72 sata, to će značiti znatno skraćenje njegova životnog vijeka.

Yamal-402 proizveden je pri Gazprom Space Systems a namjenjen je za osiguranje komunikacija na području Rusije, zapadne i centralne Europe, bliskog istoka te sjeverne Afrike. Ovim neuspjehom ponovo je došlo do automatizma otkaza pri voznom redu lansiranja Protona. Čini se kako su problemi s raketnim blokom Breze-M preveliki te se čak i razmatra varijanta potpunog napuštanja izrade istog. Putin i Medvedev zasigurno su „presretni“ još jednom blamažom Ruske svemirske industrije..

 


Izgubili 200 milijuna USD

Fobos Grunt


 


Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 2 dana ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 3 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 6 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 6 dana ranije

Foto...