Datum: 10.10.2010
Vrijeme: 20:30
Mjesto: Zenica - Smetovi
Osmatranje:  Hartley 2
Posada: Karić Behaudin, Adnan Omerdić, Davor Marković, Faik Čičak

Kad bi pisali o tomu kako NE treba vršiti osmatranje onda bi ovo bio jedan od svjetlijih primjera, ali šta je tu je, tražit ćemo šansu u naredinim danima do 20. septembra ( a za inat od 10-og vrlo malo dana je bilo vedro bez oblaka).

Preuzeto sa:
Okupljanje i odlazak već legendarnim Faikovim "Kađom" (Opel-Kadet 1.3 – 1987 - veteran u odlascima na Letenku) proteklo u najboljem redu. Dolazak na plato Smetova  - protekao u najboljem redu. Odabir lokacije - protekao u najboljem redu. Pogled u nebo ... ma čim sam stavio nogu na travu a oko uperio u nebo shvatio sam da karte koje imam nisu za ovu magnitudu neba, pogotovo ono što će uslijediti kroz okular teleskopa. Nebo je bilo fantasticno, Mliječni put prelijep, a onda naredni trenutka sam shvatio da je osim ekstra dobrog neba i ekstra hladno. Monitiramo opremu, Jupiter je za zagrijavanje – prekrasan i velik, vidljiva sva četiri mjeseca, prelijepo. Dok ekipa vrši osmatranje Jupitera uspjevam vizualno uociti Cassiopeju i pokazujem laserom u nebo poziciju gdje ćemo tražiti Hartely-a, "klik" i laser je prestao funkcionirati. Bilo mi je čudno da onaj zeko na reklami od Duracell-a optrči svijet a ove nisu radile ni 2, ili je zeko brz pa mu je 2 min dovoljno :). Bilo kako bilo  i crvena lampa mi je radila odprilike još 5 min a onda je i ona prestala sa radom. Ostale su nam bijele svjetiljke koje nismo htjeli poznatih razloga ni paliti. Ipak, kartu koju sam ponio bila je odstampana sa magnitudom Hartely-a uspio sam je zapamtiti ali kad sam stavio oko na trazilo shvatio sam da imam problem, Mlječni put iza mnoštvo zvjezadnih objekata, karta mi je "presiromašna" a ne mogu uočiti nista sto liči na kometu. Narednih 10ak minuta rezignirano pretrazujem taj komadić neba a onda shvatim da ni prste ne osjećam i da one nove baterije na ovim temperaturama su zbog toga rapidno su gubile snagu .

Laptop ... Stellarium, SkyMap, Starry Night ... i ostali simulatori neba ! E da ,nismo ga ponijeli :( ... dakle gotovo da nemamo šta više tražiti. Nazivam Zorkica znam da je sa Draganom tri dana ranije osmatrao iz Novog Sada, prijatelj mi kaže " prilično je teško je naći vizalno i da su i oni bili bez uspjeha". Uzimam svoj Canon Power Shot A720IS  pogodan za sve osim za snimanje neba, stavljam maksimalnu dužinu ekspozicije (15 sec) okrecem ga u pravcu Hartley-a naslanjam na teleskop i pravim fotku. Prilično je i mirna kako je iz ruke držana.  Pokušavam promjenuti ISO i probati još koju fotografiju napraviti a onda se i aparat ugasio. Ma sjajno ... Pakovanje opreme i povratak oko 21:45. Ekipa smrznuta, ali u kolima vlada sjajno raspoloženje - e to je duh :). Adnan  naziva kuću i najavljuje dolazak grupe "promrzlih ljubitelja neba" :)

Na fotografiji se zasta vidi područije na kojem je kometa bila ali ja u Kellner-u 25 mm a ni u tražilu nisam mogao da je opazim. Ili je jezgra sjajna poput slabe zvijezde  i sakrivena u mnoštvu u pozadini a halo. poprilicno nevidljivo za vizalnog osmatranja ili jednostavno nismo imali ni trunke "sportske sreće". Ipak, pokušali smo i pokušat ćemo još koji put ako budemo imali šanse u narednih par dana dok Mjesec ne zagospodari nebom u cijelosti.

Smetovi_010_copy_copy-480
slika osmatranog područija (fotka iz ruke)  sa dijelom prikaza iz Stellariuma i nepronađenom  pozicijom Hartley-a (kliknite na sliku)

ostatak fotografija možete pogledati: ovdje

A kako je to zapravo"radi"  pobrinuo se da nam pokaze Boris Štromar (AD Beskraj)

Author: Behaudin Karić

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 5 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka